Jump to content

Audio trough USB headset not working DCS


Recommended Posts

Hello,

 

I got an issue with my DCS headset Audio. Since i changed USB ports because i had to connect my new racing wheel i lost all audio trough my headset. Even when i connect it to the original USB port.

When i unplug the headset the audio does come trough my regular speakers.

DCS can see all my audio devices perfectly.

 

Troubleshoot steps i done "Plantronics DA70 headset":

 

*Restart PC > No solution

*Change USB port. > No solution

*Update game > No solution

*Check Game audio config > On Defaulth

*Changed game audio config directly pointing at Plantronics DA70 from the drop down menu > No solution

*Plantronics as default device in windows > Check

*Test with other games > Works perfectly

*Run DCS repair > No solution

*Test with SRS > Works perfectly

*Disconnect racing wheel > No solution

*Re-installed headset drivers in device manager > No solution

*Copied and renamed Config folders in DCS root and DCS Saved games > No solution

*Cleared content FXO folder > No solution

*Cleared content MetaShaders 2 > No solution

 

Only major changes to the system where:

- Installed Racing wheel.

- Moved headset to another USB port.

- Updated DCS.

- Updated SRS.

Screen_201019_050124.thumb.png.953ae02d01d0d6227fd8d8a40be31f1b.png

audio.JPG.e8b849e18b0007f88e6cc184c9d6edd2.JPG


Edited by winchesterdelta1

Go in close, and when you think you are too close, go in closer.

Link to post
Share on other sites

Thank you. Here's what we can read.

Sound peripherals detection (no issue):

2020-10-19 04:11:19.664 INFO SOUND: Using driver: wasapi

2020-10-19 04:11:19.669 INFO SOUND: Found 5 available audio device(s):

2020-10-19 04:11:19.669 INFO SOUND: 0: ID: "{0.0.0.00000000}.{56fa6e1b-939d-4e4e-ad83-993cfed54420}", Name: "Headset Earphone (Plantronics DA70)"

2020-10-19 04:11:19.669 INFO SOUND: 1: ID: "{0.0.0.00000000}.{69270d2e-21bb-4f7f-ba1b-a37ede61f303}", Name: "Digital Audio (S/PDIF) (High Definition Audio Device)"

2020-10-19 04:11:19.669 INFO SOUND: 2: ID: "{0.0.0.00000000}.{856f2fa0-6d35-4b08-bbd9-46d3673e631d}", Name: "Digital Audio (HDMI) (High Definition Audio Device)"

2020-10-19 04:11:19.669 INFO SOUND: 3: ID: "{0.0.0.00000000}.{c0afdb36-002b-45ff-b83e-cff954aa106c}", Name: "LCD TV (NVIDIA High Definition Audio)"

2020-10-19 04:11:19.669 INFO SOUND: 4: ID: "{0.0.0.00000000}.{df1674a6-4bdc-46b4-aa4b-89a11757468b}", Name: "Speakers (High Definition Audio Device)"

Sound initialization (here's the issue):

2020-10-19 04:11:47.796 INFO SOUND: Opening default audio device.

2020-10-19 04:11:47.798 INFO SOUND: Driver reports 1 channels with mask 0x4

2020-10-19 04:11:47.798 ERROR SOUND: Driver reported an invalid output configuration! Forcing stereo output.

2020-10-19 04:11:47.798 INFO SOUND: Using 2 channels at 48000 Hz

2020-10-19 04:11:47.798 INFO SOUND: Channel layout: Headphones/Stereo

2020-10-19 04:11:47.816 ERROR SOUND: Failed to Initialize IAudioClient: 0x88890008 (AUDCLNT_E_UNSUPPORTED_FORMAT)

2020-10-19 04:11:47.850 ERROR SOUND: Failed to start SND_Renderer.

2020-10-19 04:11:47.850 ERROR SOUND: can't start renderer

Someone from ED will have a look at your log.
Link to post
Share on other sites
Ok here it is.

 

Thanks.

2020-10-19 04:11:47.796 INFO    SOUND: Opening default audio device.
2020-10-19 04:11:47.798 INFO    SOUND: Driver reports 1 channels with mask 0x4
2020-10-19 04:11:47.798 ERROR   SOUND: Driver reported an invalid output configuration! Forcing stereo output.
2020-10-19 04:11:47.798 INFO    SOUND: Using 2 channels at 48000 Hz
2020-10-19 04:11:47.798 INFO    SOUND: Channel layout: Headphones/Stereo
2020-10-19 04:11:47.816 ERROR   SOUND: Failed to Initialize IAudioClient: 0x88890008 (AUDCLNT_E_UNSUPPORTED_FORMAT)

 

Hmm, the driver reports it only supports 1 channel (0x04 = SPEAKER_FRONT_CENTER).

Current code assumes a buggy driver here and tries to force stereo config.

I guess the device is actually mono and thus the stereo attempt fails.

 

Let's check the following:

add the line to your Config/autoexec.cfg file (create an empty one if there's none):

sound.channel_mask = 4

 

This will force DCS to use mono output.

If this helps, I will adjust the code to accept mono devices.

Dmitry S. Baikov @ Eagle Dynamics

LockOn FC2 Soundtrack Remastered out NOW everywhere - https://band.link/LockOnFC2.

Link to post
Share on other sites
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...