Jump to content

[REPORTED]Sometimes no sound when starting DCS 2.5.6


Recommended Posts

  • 2 weeks later...
  • Replies 103
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

same here. Also, the sound stops working randomly here and there. Changing the audio outputs on the go will eventually fix it for a limited time (few minutes). Another thing I noticed is that changing the different audio output settings makes no difference and all of them make the sound come from the headphones/speakers no matter what.

Take a look at my MODS here

Link to post
Share on other sites

Here are a couple of logs.

 

FYI, with this open beta I had 3 major issues that had me revert to stable:

 

*This sound issue (2 times out of three, no sound when starting the game)

*Framerate issue (my config is rather powerful : 9700k, 32GB, RTX 2080ti SSD)

*Lots of crashes, either from the ui or when loading

 

Best regards.

 

Charles

dcs.log-20200307-125850.zip

dcs.log-20200307-152506.zip

Link to post
Share on other sites
Here are a couple of logs.

 

FYI, with this open beta I had 3 major issues that had me revert to stable:

 

*This sound issue (2 times out of three, no sound when starting the game)

*Framerate issue (my config is rather powerful : 9700k, 32GB, RTX 2080ti SSD)

*Lots of crashes, either from the ui or when loading

 

Best regards.

 

Charles

 

Regarding the sound issues all your devices and driver seem to load fine, I dont see anything obvious in the log

 

2020-03-07 12:57:41.878 INFO SOUND: Using driver: wasapi

2020-03-07 12:57:41.880 INFO SOUND: Found 5 available audio device(s):

2020-03-07 12:57:41.880 INFO SOUND: 0: ID: "{0.0.0.00000000}.{1eb4d8b3-f470-4f14-a3bb-3217e7a641aa}", Name: "Realtek Digital Output (Realtek High Definition Audio)"

2020-03-07 12:57:41.880 INFO SOUND: 1: ID: "{0.0.0.00000000}.{21503833-f851-4b8d-b641-25f8c5692f27}", Name: "SONY TV *00 (NVIDIA High Definition Audio)"

2020-03-07 12:57:41.880 INFO SOUND: 2: ID: "{0.0.0.00000000}.{81e4aa6a-88a3-495c-a004-c1636c215ce1}", Name: "XB321HK (NVIDIA High Definition Audio)"

2020-03-07 12:57:41.880 INFO SOUND: 3: ID: "{0.0.0.00000000}.{e7d0a460-75c9-4e5e-9ce8-b908a4a7ec77}", Name: "Speakers (Steam Streaming Microphone)"

2020-03-07 12:57:41.880 INFO SOUND: 4: ID: "{0.0.0.00000000}.{f0595a00-f2ec-43cc-bb28-2caa223f5fe1}", Name: "Speakers (Steam Streaming Speakers)"

 

Regarding your crashes which is best reported in a separate thread

 

Try ensuring you have Visual C++ Redistributable for Visual Studio 2015

 

https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=48145

 

 

thanks

smallCATPILOT.PNG.04bbece1b27ff1b2c193b174ec410fc0.PNG

Forum rules - DCS Crashing? Try this first - Cleanup and Repair - Discord BIGNEWY#8703 - Youtube - Patch Status

Windows 10 Pro x64, NVIDIA MSI RTX 2080Ti VENTUS GP, Intel® i9-10900K 3.70GHz, 5.30GHz Turbo, Corsair Hydro Series H150i Pro, 32GB DDR @3000, ASUS ROG Strix Z490-F Gaming, HP Reverb G2

Link to post
Share on other sites

I do have the latest Visual C++ 2015-2019 Redistributable.

I tried re installing with the link you provided but it refuses because I have a more recent version.

 

Nevertheless, it takes quite a while to go from stable to beta and vice versa and for the time being I think I'll stay on stable until this 2.5.6 i s a bit more ironed out.

 

Best regards and thanks for your help.

 

Charles

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

A small followup.

As I mentioned above, I had reverted to stable 2.5.5 and my sound issue disappeared.

 

Today, I went back to open beta to try the latest update.

My issue is back. I attempted many software launches and I have never been able to get sounds to work any single time.

I just tried a cleanup followed by a repair, to no avail.

 

A bit more precision:

*When I arrive in hte menu, there is no sound AT ALL

*When I start a flight, SOME sound are played. For example, I just tried the F-5. I hear aerodynamics rumble sounds, the guns. BUt no engine sound or radios. Just an example.

 

Best regards.

 

Charles

Link to post
Share on other sites

Another quick update:

with the F16, it is the opposite !

From the cockpit, I hear the engine, but not the gun. From the external view, no engine sound.

 

REALLY WEIRD.

And while I have this issue, unfortunately this open beta is totally unusable for me.

Link to post
Share on other sites

This is getting stranger and stranger.

Today, in the F16, I had NO SOUND AT ALL.

For info, this is the only game where I have encountered such an issue.

 

if you have any idea, I am interested.

 

Charles

 

PS: to the whole ED team, take care of yourselves and family.

My numerous posts about this annoying issue do not mean I am angry. I just want to give some followup as I encounter stranger and stranger behaviours.

Link to post
Share on other sites

I just found a workaround, it was driving me nuts !

I'll post it here in case someone has the same problem and for the devs to correct the issue in time.

 

First, my setup is a bit "peculiar".

I have desktop computer with two screens:

*A 32in 4k screen for regular gaming/internet/work

*A bigger 4k TV for simming only

 

I use EITHER of these screens but never both. The one I don't use is turned off.

Now, in order for the sound to be "centered" around me, I have 2 separate sets of speakers.

Each one is connected directly to the audio output of the screen, so that when I switch screens, windows switches the default audio out automatically. Sound is generated using Nvidia High definition audio driver.

It works without an issue ( and is working in DCS stable version).

 

Now, what I did what plug the speakers normally connected to the TV directly to headset jack of my MOBO. Surprise, it worked !

Not sure why but I guess that is a lead.

 

Charles

Link to post
Share on other sites

Sorry for the constant spamming but I was too fast.

It just worked once...

After posting my previous message, I started DCS again, but no more sound...:cry:

 

Nevertheless, that might be a lead for devs to investigate.

Link to post
Share on other sites

I know that DCS can be taxing on hardware.

But I also run p3d with MANY addons including demanding ones and it is very stable.

Plus the fact that I have no major issue with release version.

 

But if you think of a test I can perform outside DCS let me know.

Link to post
Share on other sites

For info, I ran a very long memtest to check my RAM, no issue at all.

And another point:

I have no music in the main menu. I don't think DCS main menu is so demanding...

There really is something wrong with this beta version, but I can't figure out what I could do more to investigate.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

I was having the same issue. When digging into the log i found theses errors in the log.

 

2020-04-03 02:13:55.193 INFO SOUND: Opening default audio device.

2020-04-03 02:13:55.198 INFO SOUND: Using 0 channels at 48000 Hz

2020-04-03 02:13:55.198 INFO SOUND: Channel layout:

2020-04-03 02:13:55.198 ERROR SOUND: Failed to Initialize IAudioClient: 0x80070057

2020-04-03 02:13:55.198 ERROR SOUND: Failed to start SND_Renderer.

2020-04-03 02:13:55.198 ERROR SOUND: can't start renderer

 

If you change the device from 48000hz to lower such as 44100hz in the speaker properties if the same issuue will resolve the problem. i made the change and have not had a problem since.

Link to post
Share on other sites

Thanks for your post, although it did not work for me.

 

But it worked once.

This is very strange:

When I made the modification, I started DCS world: no sound

WIthin DCS I ticked back voice chat, and restarted: sound was back !

I quit, restarted, still sound !

I rebooted my PC: no sound...

 

Each time, if I go back to stable version no issue.

BUT it reminded me that I noticed something strange: Each time I switch to open beta, it seems to work when DCS starts THE FRIST TIME.

And then if I quit and reboot my PC, that is over.

 

That is driving me nuts !

 

But once again, thanks for trying to help.

 

Charles

Link to post
Share on other sites
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...