Jump to content

[RESOLVED] VDI and VR framerate


Recommended Posts

Is it just me or once INS is complete and the VDI is showing moving Trapezoids frame rate is reduce in VR? I need to spend a bit more time testing this without (brain warp) enabled but Normally I'll lock in at 45fps with no dips on all other modules I play. For the F14 fps seems good until the VDI is fully loaded then I'm dropping into the low 40s or even 30s. Not bad once I get off the ground but still very odd.

 

Is this known or maybe something else going on with the F14 modules?


Edited by IronMike

Processor: i7-8700K CPU @ 5.1GHz (OC)

Memory: 16384MB RAM DDR 4266

Card name: NVIDIA GeForce RTX 2080TI FE

VR: PiMax 5K+

HDD: Samsung SSD 960 EVO

HDD: WD SSD WDS100T2B0A-00SM50

Link to post
Share on other sites

Would you be so kind and provide us with a track, please?

 

Also, could you try 512 each other frame for Res. of cockpit displays. And also, please tell us if switching off VDI again restores your frame rates. It might also be linked to something else.

 

 

Thank you.


Edited by IronMike

Heatblur Simulations

 

Please feel free to contact me anytime, either via PM here, on the forums, or via email through the contact form on our homepage.

 

http://www.heatblur.com/

 

https://www.facebook.com/heatblur/

Link to post
Share on other sites

OK will do. I just wanted to make sure this isn't known before I spend time getting a better repro.

Processor: i7-8700K CPU @ 5.1GHz (OC)

Memory: 16384MB RAM DDR 4266

Card name: NVIDIA GeForce RTX 2080TI FE

VR: PiMax 5K+

HDD: Samsung SSD 960 EVO

HDD: WD SSD WDS100T2B0A-00SM50

Link to post
Share on other sites
OK will do. I just wanted to make sure this isn't known before I spend time getting a better repro.

 

 

 

 

Thanks, no it is first time I hear of this and so far a single report. We had a bug back in the day where TCS was always on, which could potentially be back, but atm I lean towards doubting it, since it is a standalone report still. However, best to double check. Thanks again.

Heatblur Simulations

 

Please feel free to contact me anytime, either via PM here, on the forums, or via email through the contact form on our homepage.

 

http://www.heatblur.com/

 

https://www.facebook.com/heatblur/

Link to post
Share on other sites

I spent a little bit of time with this and there is certainly an FPS hit for both the VDI and HUD. The HSI has almost no impact.

 

Test scenario:

Map: Caucasus

Scenario: Quick start Cold and Dark.

Smart smoothing OFF (PiMax version of Brain Warp).

FPS data from fpsVR

DCS client: Steam Open Beta

Cockpit Res: 1024

VR headset: PiMax 5k+ in normal FOV

Machine config in my sig is up to date.

 

 

For a base line I first loaded the F18 and noted about 68-70FPS dark. I then loaded the F14 in the same scenario and found I was at 54-58 FPS. I ran the Jester assisted startup and by the time I was completely done I was down in the low 40s 42-44.

 

Turning off all Displays FPS climbed back up around 50fps.

HSI: had no noticeable impact to FPS.

HUD: FPS drop ~3-4FPS

VDI: FPS drop ~6-8FPS

 

Looking at frame timing it would appear that CPU is getting hit the most here. I would go from 15-17ms to near 30ms frame time on CPU with all displays on.

 

Having all displays on was enough to drop me blow the 45FPS mark for "Smart smoothing". Where I noticed the issue. Once off the ground and at elevation FPS would seemed to climb back above 45fps and maybe near 50fps for the most part. Where I noticed the upper 30fps was doing a carrier cold and dark start.

 

Let me know if you would like more information.

 

P.S. I tried 512 and 512 every frame with a hot start but didn't notice too much difference.


Edited by DarkClown

Processor: i7-8700K CPU @ 5.1GHz (OC)

Memory: 16384MB RAM DDR 4266

Card name: NVIDIA GeForce RTX 2080TI FE

VR: PiMax 5K+

HDD: Samsung SSD 960 EVO

HDD: WD SSD WDS100T2B0A-00SM50

Link to post
Share on other sites

 

P.S. I tried 512 and 512 every frame with a hot start but didn't notice too much difference.

 

 

Thanks. Did you try that with cockpit resolution or in cockpit display resolution? Note these two are different, I meant the latter.

Heatblur Simulations

 

Please feel free to contact me anytime, either via PM here, on the forums, or via email through the contact form on our homepage.

 

http://www.heatblur.com/

 

https://www.facebook.com/heatblur/

Link to post
Share on other sites
Thanks. Did you try that with cockpit resolution or in cockpit display resolution? Note these two are different, I meant the latter.

 

I changed Res. of Cockpit Displays:

 

attachment.php?attachmentid=225579&stc=1&d=1579712940

settings.thumb.JPG.88b518c80e81f5aa90d3b93b7a7665ee.JPG

Processor: i7-8700K CPU @ 5.1GHz (OC)

Memory: 16384MB RAM DDR 4266

Card name: NVIDIA GeForce RTX 2080TI FE

VR: PiMax 5K+

HDD: Samsung SSD 960 EVO

HDD: WD SSD WDS100T2B0A-00SM50

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Hoping this will help soon. In VR in the Tomcat on CAT2 with nothing but open water in front of me, my frames are locked at 30 with the HUD and/or the VDI on. If I turn both off, my frames jump up to 42~45.

YouTube Channel: "Clutch"

 

Z390 Aorus Elite | i5-9600k @5.0Ghz | RTX3060 12GB | 32GB DDR4 | Windows 10 | Quest 2 | Warthog HOTAS | Sahaj 20cm Extension

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Could you tell us, if this patch brought you any improvements? We reduced the drawcalls for the VDI and HUD significantly, which hopefully will show an increase in your performance. Thanks!

Heatblur Simulations

 

Please feel free to contact me anytime, either via PM here, on the forums, or via email through the contact form on our homepage.

 

http://www.heatblur.com/

 

https://www.facebook.com/heatblur/

Link to post
Share on other sites

I'm noticing a 15 fps hit for the F14in VR with the latest patch. Where I previously got 45fps im getting 30fps. Makes quite a difference. Cant say its specifically the HUD or VDI for me Going to start going through things to work out what will make a difference.

harrier landing GIFRYZEN 7 3700X Running at 4.35 GHz

NVIDIA GeForce GTX 1080Ti

32gb DDR4 RAM @3200 MHz

Oculus CV1 NvME 970 EVO

TM Warthog Stick & Throttle plus 11" extension. VKB T-Rudder MKIV

Link to post
Share on other sites
I'm noticing a 15 fps hit for the F14in VR with the latest patch. Where I previously got 45fps im getting 30fps. Makes quite a difference. Cant say its specifically the HUD or VDI for me Going to start going through things to work out what will make a difference.

 

 

The current frame rate hit is related to 2.5.6, not this particular issue. Thanks for the report though, it is known to us, too.

 

 

 

(and unfortunately makes it hard atm to verify if the drawcall reduction helps with VDI and HUD)

Heatblur Simulations

 

Please feel free to contact me anytime, either via PM here, on the forums, or via email through the contact form on our homepage.

 

http://www.heatblur.com/

 

https://www.facebook.com/heatblur/

Link to post
Share on other sites
Some data: https://forums.eagle.ru/showthread.php?p=4211267

 

 

It is hard to tell how well the VDI changes are working since frame rates seem to have dropped across the board in 2.5.6

 

 

 

 

Yes, we will have to wait till after the hotfix/ the issues have been resolved.

Heatblur Simulations

 

Please feel free to contact me anytime, either via PM here, on the forums, or via email through the contact form on our homepage.

 

http://www.heatblur.com/

 

https://www.facebook.com/heatblur/

Link to post
Share on other sites
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...