Jump to content

Lag and stutter in mulitplayer (me as host)


Recommended Posts

Myself and a friend was dogfighting last night, where I was the server and him the client. We where only two planes, and I set the planes over a city at 2000 feet altitude. When I was approcing him from his six oґclock and we had guns only mode. When I was ready to shoot, the lag was huge and I was almost not able to aim. I had 10-15 fps when I flew behind him. When I play offline I often get a average fps at around 30. When I played last night, I was down to 10-15 when close to him and around 25-30 when I was 1-2 nm behind. I also think Skype took some bandwith and CPU load but I think the lag is because I was the server and it was too much? I also checked how much cpu skype took and it was almost 20-25%! I have also used teamspeak and teamspeak also uses a lot of CPU. This is kinda sad as I want to play more online dogfighting with my friends than playing against AI. None of us have a dedicated server, and I have no money at this time buying a better comp. (My wife would kill me...)

 

 

My rig: P4 3.0 GHZ (400 MHz BUS), 2 GB RAM, Geforce 7600 GT 256 MB RAM. I have medium on both scenery and texture, off on heatblur, low on everything else except water is on medium.

My moviemaking channel at YouTube:

http://www.youtube.com/user/RobertDamli

Link to comment
Share on other sites

...hmm this is interesting.... one thing you might want to think about is if you have any antivirus or software firewall screwing with your computer allowing pple to connect to you but other than that how was his game play? was he experiencing lag? if so try turning down the graphics settings for a start.

Link to comment
Share on other sites

For him there was no lag, and I had no zonealarm or AVG antivirus up. Only Lock On FC and Skype. I have now downloaded HOT summerpack as the terrain there is less demanding concerning fps. I have also tried different settings with water etc. I will try again and see if itґs graphical lag or bandwith lag due to much being server and player. When he hosted once (didnґt worked for him last night) I saw no lag. Guess he has more power to run a server and play the same time.

My moviemaking channel at YouTube:

http://www.youtube.com/user/RobertDamli

Link to comment
Share on other sites

With only 1 other person flying in your server it should have run more smoothly for you. What type & speed (down/up) internet connection are you using?

What Network Settings Speed option are you and your friend using?

Try the different Speed settings starting with xDSL 128/128 and both using the same setting.

Link to comment
Share on other sites

With only 1 other person flying in your server it should have run more smoothly for you. What type & speed (down/up) internet connection are you using?

What Network Settings Speed option are you and your friend using?

Try the different Speed settings starting with xDSL 128/128 and both using the same setting.

 

I have 10 MBIT down and 1.25 MBIT up.

We both had 128/128 as I have read on the forum before. Don´t know why it should be 128. Maybe I will try with higher settings next time. I belive that running a server and playing on it the same time, makes he CPU "overload". I think my "old" P4 3.0 GHZ simply can´t run FM and sever at the same time...

My moviemaking channel at YouTube:

http://www.youtube.com/user/RobertDamli

Link to comment
Share on other sites

.....hmmm it definatly should work.... do you have your port 10308 opened for both TCP and UDP?

 

I have set up a virtual server via my 3Com routerinterface. There are no options of TCP or UDP. Only which port and which IP. (A friend of mine helped me with this, he never told me anything about TCP or UDP.)

 

Se attached picture.

My moviemaking channel at YouTube:

http://www.youtube.com/user/RobertDamli

Link to comment
Share on other sites

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...