Jump to content

[RESOLVED]AI will ingore cruise speeds that are set in the editor


Recommended Posts

it seems that nobody cares that much about this, but if this is a true bug, this will ruin the entire single player experience and also may compromise the content that is created in payware campaigns.

 

Place an AI aircraft, anywhere .. set altitude to 25000ft, speed +300kts , create WPT 1 and add another WPT a bit farther .. (doesn't really matter where), even at the end of the map.

 

launch the mission and observe what happens (F2) how the AI is progressively losing the speed all the way down till minimums and ends up flying with an odd pitch / AoA angle.

 

for some reason, the AI will deliberately ignore the speed you have set at the FLY OVER or TURNING POINT WPT, it wll keep up flying at minimums with an odd AoA, no matter what.

 

as an example, whatever speed you set in the WPT box (mission editor), an il-76MD at FL300 will slow down to near stall, and will keep flying at IAS 178kts with an AoA of 10.7°

 

i have already tried a dozen of times different situations , different altitudes, differnt AI aircraft, i tried to check the 'GS' boxes and play around with the ETA time in the WPT box, it seems totally incoherent and the ai bot will just IGNORE the speed and the ETA you set in that WPT box in the mission editor, and this is not right at all!

 

this does compromise seriously the quality of any content that would be created for SP., the AI bots will not fly straight neither maintain speed as they were instructed to do so.

 

can someone bring an answer to this?? TIA

 

 

 

PS: i have this in 2.1 in Nevada & Normandy

 

PPS: i have noticed the same in all online servers currently running NTTR and/or Normandy, all refueling tankers and awacs are flying at minimums/low speed with odd angle of attacks, this is NOT RIGHT!


Edited by BIGNEWY
TITLE

[sIGPIC][/sIGPIC]

 

My custom made aircraft skins and other content for DCS World!

 

WIN10 x64 / 32 Gb RAM DDR4 @ 3000mhz / i7-7820X @ 4.1ghz / NVIDIA GeForce 1080 Ti / all SSD Samsung EVO 860 / VIRPIL T50-Throttle & T50MC flightstick on WarBRD base / MFG Crosswind pedals / Pimax 5k+

Link to post
Share on other sites

Do you have a track or sample mission where it is occurring for you? I can't reproduce the problem with a mission I made to test it out.

The right man in the wrong place makes all the difference in the world.

Current Projects: Scripting Wiki, Something...

Useful Links: Mission Scripting Tools MIST-(GitHub) MIST-(Thread), SLMOD, IADScript, Mission Editing Wiki!, Mission Building Forum

Link to post
Share on other sites

Noticed this as well for dynamicly spawned tankers + awacs, for some reason it also turned back to normal and that wasn't because of an update.

-

If man were meant to fly he'd be filled with helium.

Link to post
Share on other sites
....Place an AI aircraft, anywhere .. set altitude to 25000ft, speed +300kts , create WPT 1 and add another WPT a bit farther .. (doesn't really matter where), even at the end of the map.

 

launch the mission and observe what happens (F2) how the AI is progressively losing the speed all the way down till minimums and ends up flying with an odd pitch / AoA angle. ...!

 

I might be incorrect here so take it with a grain of salt but I think in the mission editor the speed is actually entered as TAS. At 25000 ft 300 TAS would result in aprox 200 IAS which most probably is too slow (thus the strange, high AoA).

Try to increase the speed to something like 500-600 kts. The higher the altitude the higer the speed setting should be.

F/A-18, F-16, F-14, M-2000C, A-10C, AV-8B, AJS-37 Viggen, F-5E-3, F-86F, MiG-21bis, MiG-15bis, L-39 Albatros, C-101 Aviojet, P-51D, Spitfire LF Mk. IX, Bf 109 4-K, UH-1H, Mi-8, Ka-50, NTTR, Normandy, Persian Gulf... and not enough time to fully enjoy it all

Link to post
Share on other sites

In addition to Firmek's suggestion, try worrying less about speeds and worry more about WP crossing times / Time On Target.

 

I've been playing with a B1 strike scenario with all AI (just a planning and execution exercise) and I was getting the same Slow Flight / Odd Attitudes / Unable To Hold Formations, etc. but I had an "A Ha!" Moment last night when I stopped locking the airspeed on each WP (after takeoff) and started locking / tweaking the time for each waypoint. If a group was showing sloppy flying, I'd take a couple minutes off the time for a given waypoint and VOILA! better airspeeds, better ability to hold altitudes and nobody dropped out of formation. The only WPs where I lock speeds are on the way back to base.

 

I can now get multiple units to do almost exactly what I want them to do, when I want them to do it (including the three B1s where each is a separate group). In my "sandbox" a four ship of Eagles departs ahead of three B1s and a flight of four Hornets for SEAD. The Eagles and Hornets arrive at the target at about the same time as a flight of four MiG 29s takeoff to meet the threat. The Hornets launch on the SAMs just as the MiGs come into range of the Eagles and a pretty good scuffle ensues. With every asset set to "Random" it never plays out quite the same way twice. Sometimes the Eagles get all the MiGs, sometimes they don't. Sometimes the Hornets don't get all three SA-11s and I lose a B1 to a SAM. If all three B1s get through, they shatter the hard stands at Tonapah which happens to kill four other MiGs which have just spawned to taxi out in a second wave of fighters.

I'm wearing out my F2, F5, F7, F10 and F11 keys trying to keep up with it all! It's a riot!

 

So try adjusting / locking your WP times instead of speeds and see if you get better results.

[sIGPIC][/sIGPIC]

http://www.476vfightergroup.com/content.php

High Quality Aviation Photography For Personal Enjoyment And Editorial Use.

www.crosswindimages.com

Link to post
Share on other sites

This is weird.

 

i´m experience this problem but not consistently.

 

Sometimes happens and sometimes not, with exactly the same mission, plane and speed. I restart DCS and is working, and sometimes i restart DCS and is bugged. It´s very very strange. AI planes sometimes with the same flight profile are braking to stall speed and keeping this speed all the flight plan.

 

Sometimes they are following the flight plan as intended. The problem is the random behaviour with the same mission.

" You must think in russian.."

[sIGPIC][/sIGPIC]

 

Windows 7 Home Premium-Intel 2500K OC 4.6-SSD Samsung EVO 860- MSI GTX 1080 - 16G RAM - 1920x1080 27´

 

Hotas Rhino X-55-MFG Crosswind Rudder Pedals -Track IR 4

Link to post
Share on other sites
This is weird.

 

i´m experience this problem but not consistently.

 

Sometimes happens and sometimes not, with exactly the same mission, plane and speed. I restart DCS and is working, and sometimes i restart DCS and is bugged. It´s very very strange. AI planes sometimes with the same flight profile are braking to stall speed and keeping this speed all the flight plan.

 

Sometimes they are following the flight plan as intended. The problem is the random behaviour with the same mission.

 

:doh:

 

i have just realized that i'm experiencing the same inconsistency here, in the same mission and same situation! this is definitely a bug affecting the current AI flight behavior.

[sIGPIC][/sIGPIC]

 

My custom made aircraft skins and other content for DCS World!

 

WIN10 x64 / 32 Gb RAM DDR4 @ 3000mhz / i7-7820X @ 4.1ghz / NVIDIA GeForce 1080 Ti / all SSD Samsung EVO 860 / VIRPIL T50-Throttle & T50MC flightstick on WarBRD base / MFG Crosswind pedals / Pimax 5k+

Link to post
Share on other sites

I think so. Because i´ve experienced this bug in the same mission. The only difference is restarting DCS.

 

So... Not a a Time To Wp problem, is a AI logic bug.

" You must think in russian.."

[sIGPIC][/sIGPIC]

 

Windows 7 Home Premium-Intel 2500K OC 4.6-SSD Samsung EVO 860- MSI GTX 1080 - 16G RAM - 1920x1080 27´

 

Hotas Rhino X-55-MFG Crosswind Rudder Pedals -Track IR 4

Link to post
Share on other sites
Do you have a track or sample mission where it is occurring for you? I can't reproduce the problem with a mission I made to test it out.

 

please, see here how that il-76m is dropping speed all the way down to 178kts at that altitude

 

here is the basic mission:

 

https://forums.eagle.ru/attachment.php?attachmentid=163743&d=1496672692

[sIGPIC][/sIGPIC]

 

My custom made aircraft skins and other content for DCS World!

 

WIN10 x64 / 32 Gb RAM DDR4 @ 3000mhz / i7-7820X @ 4.1ghz / NVIDIA GeForce 1080 Ti / all SSD Samsung EVO 860 / VIRPIL T50-Throttle & T50MC flightstick on WarBRD base / MFG Crosswind pedals / Pimax 5k+

Link to post
Share on other sites
the A-10C NTTR Red Flag DLC suffers from this bug as well in 2.1

 

heh.. just what i have predicted.

 

that is really unfortunate to hear that the DLC suffers from this bug, i hope they are investigating this issue and will address it asap.

[sIGPIC][/sIGPIC]

 

My custom made aircraft skins and other content for DCS World!

 

WIN10 x64 / 32 Gb RAM DDR4 @ 3000mhz / i7-7820X @ 4.1ghz / NVIDIA GeForce 1080 Ti / all SSD Samsung EVO 860 / VIRPIL T50-Throttle & T50MC flightstick on WarBRD base / MFG Crosswind pedals / Pimax 5k+

Link to post
Share on other sites

@Teschmacher

 

Dude, I came here for the exact same reason !

I have put a tanker at 16.000 feet with a speed of 250 knots.

The plane just drops its speed to 180 and has a strong AOA for no reason !

 

It's not because of the WP since they're both pretty far from each other and I don't care about the time since all I want is to keep a speed of 250 knots.

 

 

Also tried it for an another plane (a Tupolev) and it does exactly the same. It should be at 250 but goes at 200....

Link to post
Share on other sites
@Teschmacher

 

Dude, I came here for the exact same reason !

I have put a tanker at 16.000 feet with a speed of 250 knots.

The plane just drops its speed to 180 and has a strong AOA for no reason !

 

It's not because of the WP since they're both pretty far from each other and I don't care about the time since all I want is to keep a speed of 250 knots.

 

 

Also tried it for an another plane (a Tupolev) and it does exactly the same. It should be at 250 but goes at 200....

 

250 kt GS is almost exactly 180 kt IAS at 16,000'. It sounds like the tanker was actually going 250 kt through space but you are looking at IAS which does not show speed.

Link to post
Share on other sites

soo as there are many of us having experienced this issue, was it reproduced and identified as a bug, and finally will it be addressed ?

 

Grimes, any thoughts ?

 

because of this bug, i got really demotivated and have suspended working on authoring a complex mission involving a lot of AI flying activity.. :huh:


Edited by Teschmacher

[sIGPIC][/sIGPIC]

 

My custom made aircraft skins and other content for DCS World!

 

WIN10 x64 / 32 Gb RAM DDR4 @ 3000mhz / i7-7820X @ 4.1ghz / NVIDIA GeForce 1080 Ti / all SSD Samsung EVO 860 / VIRPIL T50-Throttle & T50MC flightstick on WarBRD base / MFG Crosswind pedals / Pimax 5k+

Link to post
Share on other sites

Seeing this also ... really makes mission development impossible.

I don't need no stinkin' GPS! (except for PGMs :D) :pilotfly:

 

[sIGPIC][/sIGPIC]

 

SPECS:

 

 

i7-9700K - 64GB RAM

RTX 2070 SUPER - TCL 55" 4K

Corsair K70 RGB + Stream Deck 15/XL - TrackIR 4 Pro

TM Warthog, F-18 Grip w/ Mag Base, and 3 Cougar MFDs w/CH Pro Pedals

Win 10 Pro - 1TB M.2 SSD - Delta Sim TDC

 

 

 

HANGAR:

 

A-10 AV-8 F-5/14/16/18/86 M-2K P-51 UH-1

FW-190 MiG-15/21 FC3 *Supercarrier* CombatFlite

Channel Nevada Normandy Persian Gulf Syria TACView WWII Assets

 

Link to post
Share on other sites

I can confirm that, same happens to me in a mission I built for A-10C Iron FLag DLC for NTTR where player is training to use HACK option - so timing is crucial. The AI A10 behaves exactly as described by OP, no matter if it takes off from the runway or spawns in the air.

 

Oddly enough the same does not happen in a mission with a set of M-2000Cs and even more complicated timings...

 

Anyway, hope this will be sorted soon!

ce535d_9d347b62819c4372b3c485a4f95d2004~mv2.png
Link to post
Share on other sites

Hi guys, and thanks for the PM Baltic dragon.

 

I have just tested this on our internal build and it seems to be working ok, so hopefully the next patch will resolve this issue.

smallCATPILOT.PNG.04bbece1b27ff1b2c193b174ec410fc0.PNG

Forum rules - DCS Crashing? Try this first - Cleanup and Repair - Discord BIGNEWY#8703 - Youtube - Patch Status

Windows 10 Pro x64, NVIDIA MSI RTX 2080Ti VENTUS GP, Intel® i9-10900K 3.70GHz, 5.30GHz Turbo, Corsair Hydro Series H150i Pro, 32GB DDR @3000, ASUS ROG Strix Z490-F Gaming, HP Reverb G2

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

i haven't got time to update neither to test this out yet

 

but the change log doesn't mention aything about potential AI speed/logic/behavior

 

did anyone try it ?

 

did they fix this AI speed issue in last update (wed, 21 june 2017) ?

 

TIA

[sIGPIC][/sIGPIC]

 

My custom made aircraft skins and other content for DCS World!

 

WIN10 x64 / 32 Gb RAM DDR4 @ 3000mhz / i7-7820X @ 4.1ghz / NVIDIA GeForce 1080 Ti / all SSD Samsung EVO 860 / VIRPIL T50-Throttle & T50MC flightstick on WarBRD base / MFG Crosswind pedals / Pimax 5k+

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...