Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-04-2012, 06:42 PM   #1
Ebs
Member
 
Ebs's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 253
Reputation power: 9
Ebs is just really niceEbs is just really nice
Lightbulb The Ultimate DCS World JSGME Guide - If you use mods, you need this.

Hi Everyone,

I see a lot of problems arising with people using mods, then the DCS:W updater then getting frustrated when their mods are moved to the _backup folder...Also, if you like tinkering with the game files you can end up with a ton of extra 'copies' in your DCS World folder with no real way of knowing what or where they are.

There also seems to be a few problems with MODMAN, but that's not really something I've looked into much...Mods have to be "MODMAN compatible" and blah blah blah.

My 'weapon of choice' for DCS Modding is JSGME (JoneSoft Generic Mod Enabler) I've been using it for ages now, I'm pretty sure I started using it in the Falcon 4.0 days, or if not definitely since Silent Hunter 3. It's a very simple utility and it keeps your game directory nice and clean...Also, it doesn't require a specific 'package' to be made, in fact 99% of the mods you use are already read to go with JSGME.

Still with me? good. let's get started!

Step 0) If you have mods installed in DCS:World uninstall them...now.
The days of going through the file system to replace and backup are over! The future is now ...well, in the next step...

1) Get yourself JSGME
from here - http://www.gamefront.com/files/21681483 or here http://www41.zippyshare.com/view.jsp...hu&key=2423962 It's a 7zip file so you'll need WinRAR or (shockingly) 7zip to unzip it.

2) Unzip the files to their new home.
A lot of people say that you need to unzip JSGME in the game directory you're using it for. this is not true. I personally like to have it 'installed' in C:\JSGME keeps things tidier that way. So make a new folder in C:\ and copy the files there.

3) Set up your shortcut
This is very important as we need to tell JSGME where to operate. make a shortcut to the program on your desktop. Right click the shortcut and choose properties...This is what you'll see.



As you can see, Target is c:\JSGME\JSGME.exe this is set automatically. What we're looking at is the "Start In" box. We need to enter our main DCS World folder in here. In MY case it's "d:\DCS World\" but I believe the default is "c:\program files\eagle dynamics\dcs world" or something like that. Make sure you double check and enter the correct path!

4) create a mods folder in your DCS World directory
we'll need a folder in DCS World for JSGME to use, as you probably know there is already a folder called "Mods" in there so we'll make a new folder called "_MODS" to keep things simple. This is the ONLY folder that you need to add to the DCS:W directory, the rest stays stock so it stays well maintained.



There ya go...

5) Run JSGME
Finally we start getting to the good stuff. After you've made your _MODS folder in DCS:W, run JSGME from your desktop shortcut.

You'll be immediately greeted by this screen...



Simply enter our new DCS:W _MODS folder in the box as seen above and press OK.

JSGME will load and we'll end up with a blank screen.



...yawn.

6) setup JSGME...
We're nearly there!
See that blue word saying 'tasks' right in the centre...you're going to want to click that. In the little menu that pops up, click "Generate Snapshot of Game Files" and then sit back and wait safe in the knowledge that Ebs had to reset all his JSGME settings and go through all of this s*it so you don't have to...

Now wipe that smug grin of your face and carry on reading!

The purpose of the snapshot task is so that JSGME knows what your default DCS World file/folder structure looks so when you install/deinstall mods JSGME can restore your original file/folder structure. Close JSGME when the snapshot is finished.

7)You're all done!...Almost...
Rememer that _MODS folder we created? this is going to be where we...wait for it...put all our mods! the _MODS folder is almost like a virtual DCS:World directory. To demonstrate how to install a mod I'm going to use neroroxxx's female wingman mod (http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=96405) as an example.

When you download the mod you'll get a zip file containing a folder called "1" within that folder there you'll find the wav files and more folders containing wav files. This is how we get it into JSGME...

On his post he says that you must install the mod to DCS World/Sounds/Speech/Sound/ENG/Common/Wingman/

Go to your new DCS World/_MODS folder. Make a new folder called "Female Wingman" and within that recreate the EXACT structure of the folders...

DCS World/_MODS/Female Wingman/Sounds/Speech/Sound/ENG/Common/Wingman/ and extract the female wingman mod to this directory. Your mod is now ready for use.

Load JSGME from the desktop shortcut once again and you'll see "Female Wingman" in the list on the left. To enable it, simple click the mod then the ">" button in the centre of JSGME to move the mod to the right list and enable it.

Close JSGME, run DCS World and there you go...Female wingman. To disable the mod, close DCS World, open JSGME and move the mod from the right to left. DONE. Clean and simple.


To add more mods simply add them to the _MODS folder. Create a new folder with the name you want for the mod. and then in that directory recreate the DCS World folder structure exactly as you need for the mod files.

One more example: The awesome KA-50 JTAC mod (http://forums.eagle.ru/showthread.php?t=93228)
Download the zip. Create a new folder in _MODS called "KA50 JTAC". open the downloaded mod zip and click through the folders until you see two folders 'sounds' and 'mods'...Just extract these two folders to your new "KA50 JTAC" folder. run JSGME and enable...You now have JTAC in the Kamov.

Just remember: When you create a folder in _MODS, this folder becomes your virtual DCS World root directory and any modded files must be placed in the correct folder. If you remember that you can't go wrong.

Here's how my JSGME currently looks...




One last thing before I go. JSGME is an incredible help when it comes to DCS:World autoupdating...When you get notification that a new update it available, don't download just yet. Run JSGME and disable all your mods...THEN download and apply the update. This way, your DCS World directory is restored to default and the update won't mess with any of your mods. After the update you can simply enable your mods again. You can even choose to 'compare files with snapshot' after the update to see exactly which files ED have updated...for futher tinkering purposes

If you're at all serious about using mods in DCS:World, you need JSGME. Plain and simple.
Cheers!
Ebs.


TL;DR? Take your Ritalin and try again.

Last edited by Ebs; 12-05-2012 at 04:05 PM.
Ebs is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 07:19 PM   #2
GregP
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: Fairfax, VA, USA
Posts: 865
Reputation power: 20
GregP is just really niceGregP is just really niceGregP is just really nice
Default

Excellent guide for those new to JSGME, thanks for taking the time to put that together. With the introduction of the auto-update feature in DCS a few months ago, I did exactly as you've described here and now dealing with updates couldn't be easier: uninstall all mods, update, reinstall all mods. The pain of manually reinstalling mods is now a thing of the past!
__________________
i5-2500K @ 4.8 GHz / Asus P8P67 Pro / 16GB DDR3-1600 / 2xGTX 980 Ti 6GB / Sound Blaster Z / Windows 10 Pro 64-bit / TrackIR5 / MFG Crosswind Rudder Pedals / Thrustmaster HOTAS Warthog + MFDs / CH Products Throttle Quadrant / X-Keys XK-80 / X-Keys Professional / Panasonic TC-58AX800U 58" 4K TV

DCS: A-10C Startup & Takeoff |DCS: Mi-8MTV2 Startup & Takeoff |
DCS: A-10C 5-Minute Startup on 4K Screen |
DCS on a 55" 4K TV | How to setup a T-shaped, 4-screen display
GregP is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 07:20 PM   #3
MegOhm_SD
Member
 
MegOhm_SD's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: NC-USA
Posts: 963
Reputation power: 9
MegOhm_SD is a jewel in the rough
Default

I used this in IL2 46 HSFX...

Never dawned on me to use it for DCS...

Installed and loaded my Mods...works great...

Hey Thanks Ebs...just made life so much easier...
__________________
Spoiler:
Cooler Master HAF XB EVO Test Bench, ASUS P8Z77-V, i7-3770K @ 4.6GHz, Noctua AC, 32GB Corsair Vengeance Pro, Powercolor R9 295X2 8GB, 2 Samsung 840 Pro 540GB SSDs Raid 0, 1TB HDD, EVGA SuperNOVA 1300W PS, G930 Wireless SS Headset, TrackIR5/Wireless Proclip, TM Warthog, Saitek Pro Combat Pedals, 55" Plasma, Win 10

Last edited by MegOhm_SD; 12-05-2012 at 05:06 AM.
MegOhm_SD is offline   Reply With Quote
Old 12-04-2012, 09:05 PM   #4
HungaroJET
Senior Member
 
HungaroJET's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Budapest, Hungary
Posts: 1,216
Reputation power: 50
HungaroJET is a splendid one to beholdHungaroJET is a splendid one to beholdHungaroJET is a splendid one to beholdHungaroJET is a splendid one to beholdHungaroJET is a splendid one to beholdHungaroJET is a splendid one to beholdHungaroJET is a splendid one to beholdHungaroJET is a splendid one to beholdHungaroJET is a splendid one to beholdHungaroJET is a splendid one to beholdHungaroJET is a splendid one to behold
Question

Sounds good...i will try it

Thanks...but... 403 - Forbidden

another link for download ?

is it the same ?
http://www41.zippyshare.com/view.jsp...hu&key=2423962
__________________
Atop the midnight tarmac,
a metal beast awaits.
To be flown below the radar,
to bring the enemy his fate.


HAVE A BANDIT DAY !


Last edited by HungaroJET; 12-04-2012 at 09:40 PM.
HungaroJET is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2012, 09:25 AM   #5
Mastiff+
Posting Rights Revoked
 
Join Date: Jan 2009
Location: The Old USA, not the new socialist USA
Posts: 4,172
Reputation power: 0
Mastiff is a name known to allMastiff is a name known to allMastiff is a name known to allMastiff is a name known to allMastiff is a name known to allMastiff is a name known to allMastiff is a name known to allMastiff is a name known to allMastiff is a name known to all
Default

works great thanks
Mastiff is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2012, 11:16 AM   #6
kobac
Member
 
kobac's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Serbia
Posts: 669
Reputation power: 23
kobac is a glorious beacon of lightkobac is a glorious beacon of lightkobac is a glorious beacon of lightkobac is a glorious beacon of light
Default

This is exactly what I needed. I loved your tutorial, especially funny quip.

One thing I don't understand why did you do "BLANK DCS World" folder (and what do you keep in it?), if JSGME made a snapshot without modes?
kobac is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2012, 04:14 PM   #7
Ebs
Member
 
Ebs's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 253
Reputation power: 9
Ebs is just really niceEbs is just really nice
Default

Quote:
Originally Posted by HungaroJET View Post
The Gamefront link works for me but I've added that Zippyshare mirror to the original post. Thanks.
BTW, your new Flanker model is incredible! I was going to use it as an example for JSGME but a few files need to be added manually for your mod. Awesome work!

Quote:
Originally Posted by kobac View Post
This is exactly what I needed. I loved your tutorial, especially funny quip.

One thing I don't understand why did you do "BLANK DCS World" folder (and what do you keep in it?), if JSGME made a snapshot without modes?

Thanks! The BLANK folder is the complete DCS world folder structure minus any files. I use it when I need to test a mod quickly and don't want to manually make any folders.
Ebs is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2012, 06:30 PM   #8
kobac
Member
 
kobac's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Serbia
Posts: 669
Reputation power: 23
kobac is a glorious beacon of lightkobac is a glorious beacon of lightkobac is a glorious beacon of lightkobac is a glorious beacon of light
Default

It means you've made a new folder "BLANK DCS World" and copied all the content ~9.5 GB in it?

Whether this new folder _MODS may be located somewhere on the second partition of the HDD?
kobac is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2012, 07:31 PM   #9
Ebs
Member
 
Ebs's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 253
Reputation power: 9
Ebs is just really niceEbs is just really nice
Default

no it's just an empty folder structure...Here, it might come in handy!
Attached Files
File Type: zip BLANK DCS World.zip (433.2 KB, 1149 views)
Ebs is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2012, 11:14 PM   #10
kobac
Member
 
kobac's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Serbia
Posts: 669
Reputation power: 23
kobac is a glorious beacon of lightkobac is a glorious beacon of lightkobac is a glorious beacon of lightkobac is a glorious beacon of light
Default

Well, it's took away lot of time, thank you. So if you want to try some mod you put it in the appropriate folder and move him right into active modes, right?
kobac is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
jsgme, mods

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT. The time now is 10:18 PM. vBulletin Skin by ForumMonkeys. Powered by vBulletin®.
Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.