AntiAliasing in DCS 1.5 and 2.0 - ED Forums
 


Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-25-2016, 03:26 PM   #1
YoYo
Senior Member
 
YoYo's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Poland/Warsaw
Posts: 1,246
Reputation power: 28
YoYo is a glorious beacon of lightYoYo is a glorious beacon of lightYoYo is a glorious beacon of lightYoYo is a glorious beacon of lightYoYo is a glorious beacon of light
Default AntiAliasing in DCS 1.5 and 2.0

... yes it looks worse according me than it was in 1.2.6. Dont know why, but especially power lines, roads (from long distance looks bad & bad) and some kinds of trees. It isn't the new kind of shimmering but Anti-aliasing problems here (here is MSAA). It's a very clear when you fly low and slow (like copters pilots).
I checked also DSR option and run DCS 1.5.2 in 4K (normally it helps in some of tittles like FSX/P3D/IL-2 BoS) but here again effects of Anti-aliasing was poor also .

What I noticed for better and smooth view (NVidia users), here short manual:

1/ firstly setup up in NVidia Inspector 2x Sparse Grid Supersampling, like here. It helps a lot and here is the Holy Grall for this (with x4 and more I noticed stutter in DCS and the difference is very small).
btw. You must create the profile and connect it with dcs.exe (:\DCS World\bin).

Link for this tool: http://www.guru3d.com/files-details/...-download.html .



More about SGSS(AA): http://naturalviolence.webs.com/nvidia.htm .
Picture: http://ipkonfig.com/wp-content/uploa...seGrid_004.jpg .

2/ shadows on trees. Why I need shadows on trees? Not under, but on trees? I noticed that this kind of the shadow looks strange, flashes and half a tree has shadow, second not (from this side also hasnt) Hmmmm...
This shadows on trees take a lot from power of GPU for antialiasing. Delete this. Very big impact with Sparse Grid Supersampling on.

After Mustang mod is still ok: http://forums.eagle.ru/showpost.php?...81&postcount=7 (thx Mustang like always!).
btw. after the 1.5.3 install it here :\DCS World\Mods\terrains\CaucasusBase\Structures\High\E DM .

No shadows on "mountains" trees:



3/ I have also Flat Terrain shadows = On. You can leave it as on, not big impact with Sparse Grid Supersampling and I like it (if You have poor fps You can switch it to off also)

Flat Terrain shadows = On



4/ Settings in DSC 1.5 / 2.0. Here for my GPU:



For the best performace use:

MSAA = 4x
Anisotropic = 16x
.

Now Your DCS 1.5 will have not worse antialising near the terrain than 1.2.6. with 60 stable fps (but I can not guarantee I suggest only ).

Direct from DCS 1.5.2 (Redshade+Mediator):









Ciao & regards!
__________________
http://forums.eagle.ru/signaturepics/sigpic4977_2.gif
Webmaster of www.yoyosims.pl
Win 10 64, i7 7700k@4.5, GTX 980Ti 6Gb, RAM 16Gb Corsair Vengeance LPX 3000MHz,, 4xSSD+1SSD M.2 NVMe, Predator XB271HU res.2560x1440 27'' G-sync, Sound Blaster Z + 5.1, TrackIR 5, TH Warthog, Throtlle Quadrant CH, MFG Rudder, Go Flight GF-P8, Saitek: Pro Flight Radio Panel, Pro Flight Switch Panel, Pro Flight Multi Panel, FiP and BiP, iPad2 for maps [FSX, P3Dv3, DCS, TOH, RoF, Condor, WT, IL-2 CoD/BoS/BoM/BoK]

Last edited by YoYo; 06-09-2016 at 08:04 PM.
YoYo is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2016, 03:51 PM   #2
Esac_mirmidon
Senior Member
 
Esac_mirmidon's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Ferrol, Spain
Posts: 2,870
Reputation power: 37
Esac_mirmidon is a name known to allEsac_mirmidon is a name known to allEsac_mirmidon is a name known to allEsac_mirmidon is a name known to allEsac_mirmidon is a name known to allEsac_mirmidon is a name known to all
Send a message via MSN to Esac_mirmidon
Default

Thanks for your detailed description Yoyo. I will test it asap.

Could you share also your reshade files and mediator options?. I cant see the last pics
__________________
" You must think in russian.."


Windows 7 64 bits Home Premium-Intel 2500K OC 4.6 - GTX 1060 EXOC KFA2 - 16 Gigas RAM 1.600 - 1920x1080

Hotas Rhino X-55 - MFG Crosswind Rudder Pedals - Track IR 4
Esac_mirmidon is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2016, 05:08 PM   #3
YoYo
Senior Member
 
YoYo's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Poland/Warsaw
Posts: 1,246
Reputation power: 28
YoYo is a glorious beacon of lightYoYo is a glorious beacon of lightYoYo is a glorious beacon of lightYoYo is a glorious beacon of lightYoYo is a glorious beacon of light
Default

Quote:
Originally Posted by Esac_mirmidon View Post
Thanks for your detailed description Yoyo. I will test it asap.

Could you share also your reshade files and mediator options?. I cant see the last pics
Links updated. I think will be ok.

For Red shade (different subject) check this:

https://www.sendspace.com/file/kei06j

C:\Program Files\ReShade Framework 1.1.0\ReShade\PersonalFiles\Presets\ ....

btw. I noticed only small stutter with Sparse Grid Supersampling "ON" on the "zoom flyby view" (F3+Ctrl zoom in with trees background, low alt) and near the sea (fps jumps from 60 to 47-59 for 0,1 sec) so not a big problem. Dont know how it works in any campaign with many objects yet.
__________________
http://forums.eagle.ru/signaturepics/sigpic4977_2.gif
Webmaster of www.yoyosims.pl
Win 10 64, i7 7700k@4.5, GTX 980Ti 6Gb, RAM 16Gb Corsair Vengeance LPX 3000MHz,, 4xSSD+1SSD M.2 NVMe, Predator XB271HU res.2560x1440 27'' G-sync, Sound Blaster Z + 5.1, TrackIR 5, TH Warthog, Throtlle Quadrant CH, MFG Rudder, Go Flight GF-P8, Saitek: Pro Flight Radio Panel, Pro Flight Switch Panel, Pro Flight Multi Panel, FiP and BiP, iPad2 for maps [FSX, P3Dv3, DCS, TOH, RoF, Condor, WT, IL-2 CoD/BoS/BoM/BoK]
YoYo is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2016, 05:36 PM   #4
Esac_mirmidon
Senior Member
 
Esac_mirmidon's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Ferrol, Spain
Posts: 2,870
Reputation power: 37
Esac_mirmidon is a name known to allEsac_mirmidon is a name known to allEsac_mirmidon is a name known to allEsac_mirmidon is a name known to allEsac_mirmidon is a name known to allEsac_mirmidon is a name known to all
Send a message via MSN to Esac_mirmidon
Default

Thanks YoYo.
__________________
" You must think in russian.."


Windows 7 64 bits Home Premium-Intel 2500K OC 4.6 - GTX 1060 EXOC KFA2 - 16 Gigas RAM 1.600 - 1920x1080

Hotas Rhino X-55 - MFG Crosswind Rudder Pedals - Track IR 4
Esac_mirmidon is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2016, 06:22 PM   #5
YoYo
Senior Member
 
YoYo's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Poland/Warsaw
Posts: 1,246
Reputation power: 28
YoYo is a glorious beacon of lightYoYo is a glorious beacon of lightYoYo is a glorious beacon of lightYoYo is a glorious beacon of lightYoYo is a glorious beacon of light
Default

And ... if You set up in NVidia Inspector profile for DCS.exe it will be work with Open Beta 2.0 at sight
(the name of exe file is the same so You dont need to create separate profile for DCS 2.0).

In DCS 2.0 with Sparse Grid Supersampling on I noticed the stutter near the Nellis and LA (external view, trees in the background). I think the problem is shadows on trees (like I described for 1.5.2 in the first post).

I hope, Mustang will do this mod (no shadows on trees/palms), one day, for DCS 2.0 also .
__________________
http://forums.eagle.ru/signaturepics/sigpic4977_2.gif
Webmaster of www.yoyosims.pl
Win 10 64, i7 7700k@4.5, GTX 980Ti 6Gb, RAM 16Gb Corsair Vengeance LPX 3000MHz,, 4xSSD+1SSD M.2 NVMe, Predator XB271HU res.2560x1440 27'' G-sync, Sound Blaster Z + 5.1, TrackIR 5, TH Warthog, Throtlle Quadrant CH, MFG Rudder, Go Flight GF-P8, Saitek: Pro Flight Radio Panel, Pro Flight Switch Panel, Pro Flight Multi Panel, FiP and BiP, iPad2 for maps [FSX, P3Dv3, DCS, TOH, RoF, Condor, WT, IL-2 CoD/BoS/BoM/BoK]
YoYo is offline   Reply With Quote
Old 01-25-2016, 06:31 PM   #6
GregP
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: Fairfax, VA, USA
Posts: 870
Reputation power: 20
GregP is just really niceGregP is just really niceGregP is just really nice
Default

Great find, YoYo! I just confirmed that for me, in 1.5OB, using 2x SGSA does indeed look better than without, and it didn't cost me much FPS either.
__________________
i5-2500K @ 4.8 GHz / Asus P8P67 Pro / 16GB DDR3-1600 / 2xGTX 980 Ti 6GB / Sound Blaster Z / Windows 10 Pro 64-bit / TrackIR5 / MFG Crosswind Rudder Pedals / Thrustmaster HOTAS Warthog + MFDs / CH Products Throttle Quadrant / X-Keys XK-80 / X-Keys Professional / Panasonic TC-58AX800U 58" 4K TV

DCS: A-10C Startup & Takeoff |DCS: Mi-8MTV2 Startup & Takeoff |
DCS: A-10C 5-Minute Startup on 4K Screen |
DCS on a 55" 4K TV | How to setup a T-shaped, 4-screen display
GregP is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2016, 02:07 AM   #7
alieneye
Member
 
Join Date: Sep 2014
Location: NYC
Posts: 255
Reputation power: 4
alieneye has a spectacular aura about
Default

Really good find!
And i can confirm that 4x causes stuttering

Thank you!
__________________
dgrigoriev.com || YouTube || Copycats - technology and product clones (primarily aviation)
SPECS:
Spoiler:
Oculus Rift CV1, i7 3930K (4.5GHz), GTX 980ti, 32GB RAM, 1Tb SSD, WIN 10, 3440x1440 monitor || TM Warthog, TIR5, CH Pro pedals

alieneye is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2016, 10:23 AM   #8
YoYo
Senior Member
 
YoYo's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Poland/Warsaw
Posts: 1,246
Reputation power: 28
YoYo is a glorious beacon of lightYoYo is a glorious beacon of lightYoYo is a glorious beacon of lightYoYo is a glorious beacon of lightYoYo is a glorious beacon of light
Default

btw. nice effects in DCS 2.0 also with this SGSSx2. Just in over LA strange stutter (on external view only, due trees/shadows on trees I think).



__________________
http://forums.eagle.ru/signaturepics/sigpic4977_2.gif
Webmaster of www.yoyosims.pl
Win 10 64, i7 7700k@4.5, GTX 980Ti 6Gb, RAM 16Gb Corsair Vengeance LPX 3000MHz,, 4xSSD+1SSD M.2 NVMe, Predator XB271HU res.2560x1440 27'' G-sync, Sound Blaster Z + 5.1, TrackIR 5, TH Warthog, Throtlle Quadrant CH, MFG Rudder, Go Flight GF-P8, Saitek: Pro Flight Radio Panel, Pro Flight Switch Panel, Pro Flight Multi Panel, FiP and BiP, iPad2 for maps [FSX, P3Dv3, DCS, TOH, RoF, Condor, WT, IL-2 CoD/BoS/BoM/BoK]

Last edited by YoYo; 01-26-2016 at 07:32 PM.
YoYo is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2016, 06:24 PM   #9
Cibit
Veteran
 
Cibit's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Northumberland. UK
Posts: 3,501
Reputation power: 38
Cibit is a name known to allCibit is a name known to allCibit is a name known to allCibit is a name known to allCibit is a name known to allCibit is a name known to allCibit is a name known to all
Default

Nice work as usual
__________________
Win7 Asus P6T Deluxe V2, Intel i7 920 2.67Ghz @3.5Ghz (W/C) GTX 970, Coolermaster 1.1KW PSU,12Gb Dominator GT2000DDR3 DELL 2407WFP Oculus Rift CV1 Modded TM Warthog

Cibit is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2016, 10:52 AM   #10
BackboneOne
Member
 
BackboneOne's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Moscow, Russia
Posts: 210
Reputation power: 4
BackboneOne is on a distinguished road
Default

thank you! very good AA on gtx970!
__________________

MB: Asus P8Z77-V Deluxe \ CPU: i7-3770K \ 16 Gb RAM \
VID: MSI Nvidia GTX970 4072 Mb \ MON: Acer G276HL 27'', Lilliput 8'' x2
CNTRL: Thrustmaster HOTAS Warthog \ Saitek Combat Rudder pedals \ TrackIR 5 \ Thrustmaster MFD Cougar Pack
BackboneOne is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT. The time now is 01:08 PM. vBulletin Skin by ForumMonkeys. Powered by vBulletin®.
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.