World Map - ED Forums
 


Notices

Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-04-2019, 11:42 AM   #1
Seaside
Member
 
Join Date: Nov 2017
Posts: 130
Default World Map

I see this listed in the future roadmap.

Just wondering how this would work where it takes so long to populate maps ?

Would it be a google earth type thing but not populated with buildings/forests which would be filled in with modules by hand as we go ? or

Would be like this with some sort of software recognition program to place buildings/ forests etc ?


Be cool either way.


Mark
Seaside is offline  
Old 03-04-2019, 12:12 PM   #2
Gierasimov
Senior Member
 
Gierasimov's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Undisclosed NATO country
Posts: 1,451
Default

Well, modelling of the whole world is the ultimate dream, not only for us but also for ED as I understood it so far.

It is not happening anytime soon, so as technology (end user consumer PC hardware) progresses it is likely that ED will be able to enhance their Terrain Development Kit as well as EDGE to the point where a procedural generation of terrain objects will be possible.

Let's not forget that DCS terrains are made so they are a believable representation of the area with a focus on detailed aviation infrastructure such as airbases, airports, airstrips, etc.

With that, there is no need to accurately model each street or building in terrain to match its real-life counterpart. Although that level of accuracy would be my personal dream come - true.

I believe it would be similar to what we have got now. It seems we are getting pretty accurate satellite imagery combined with hand-crafted textures and a number of objects that are then distributed accordingly.

I don't know ins and outs of EDGE / Terrain Development Kit so perhaps a procedural generation of objects is already a thing. Actually, would be nice if ED shared some in-house "making of" type video.

Last edited by Gierasimov; 03-04-2019 at 12:16 PM.
Gierasimov is online now  
Old 03-04-2019, 01:49 PM   #3
nessuno0505
Senior Member
 
Join Date: Jul 2017
Location: Italy
Posts: 1,632
Default

I hate procedural world.
I hope ED will focus on detailed war theaters maps such as afghanistan, vietnam, korea, falklands, balcans and so on, rather than develop a useless world procedural map.
Even in civil sims, where a world map is more suited, at the end I fly only over additional high res photosceneries of the areas I'm interested in, rather than over the procedural (but quite unrealistic) generic "world".
IMHO for the purposes of DCS (accurate war theaters, but also some civil activities like aerobatics) a whole world is not needed.
nessuno0505 is offline  
Old 03-04-2019, 03:13 PM   #4
Seaside
Member
 
Join Date: Nov 2017
Posts: 130
Default

Wow ! That said I would prefer real world vs procedural too.
If buildings could be placed based on a google image that would be game changing.
We could design scenario's over areas we would not ever see in a non world map.
Doubt we will see that, at least not any time soon.
Seaside is offline  
Old 03-05-2019, 08:05 PM   #5
River
Member
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 405
Default

No wold map please, more theaters like vietnam, pacific, afrika, balkan ...
River is offline  
Old 03-05-2019, 08:49 PM   #6
Exorcet
Senior Member
 
Exorcet's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 2,973
Default

Quote:
Originally Posted by RIVER View Post
No wold map please, more theaters like vietnam, pacific, afrika, balkan ...
They're not mutually exclusive. We can potentially have a world map that we can paste existing theaters on to.


I think it's sorely needed. All DCS maps are small (though later ones have grown and it's a appreciable improvement) compared to the range of the larger aircraft. It seems like ED can't include all the relevant airbases for a theater at the full level of detail, so having a world beyond the detail map where we can takeoff/land would help to expand mission possibilities.
__________________
http://i280.photobucket.com/albums/kk187/Exorcet/F-15singaturebaseACOmodifiedcomp-1.jpg
Win 10 i5-9600KF 4.6 GHz 64 GB RAM RTX2080Ti 11GB -- Win 7 64 i5-6600K 3.6 GHz 32 GB RAM GTX970 4GB -- A-10C, F-5E, Su-27, F-15C, F-14B missions in User Files
Exorcet is offline  
Old 03-06-2019, 07:03 AM   #7
QuiGon
Veteran
 
Join Date: Jul 2013
Location: Germany
Posts: 13,705
Default

Quote:
Originally Posted by Gierasimov View Post
Well, modelling of the whole world is the ultimate dream, not only for us but also for ED as I understood it so far.
Well, not for me, because:
Quote:
Originally Posted by nessuno0505 View Post
I hate procedural world.
I hope ED will focus on detailed war theaters maps such as afghanistan, vietnam, korea, falklands, balcans and so on, rather than develop a useless world procedural map.
Even in civil sims, where a world map is more suited, at the end I fly only over additional high res photosceneries of the areas I'm interested in, rather than over the procedural (but quite unrealistic) generic "world".
IMHO for the purposes of DCS (accurate war theaters, but also some civil activities like aerobatics) a whole world is not needed.
Adding multiplayer on top of it, I don't see the benefit of having a map covering the entire world for 50 player servers...
__________________
Intel i7-4790K @ 4x4GHz + 16 GB DDR3 + Nvidia Geforce RTX 2080 (8 GB VRAM) + Windows 10 64Bit

DCS Panavia Tornado (IDS) really needs to be a thing!

QuiGon is online now  
Old 03-06-2019, 11:16 AM   #8
Silo01
Member
 
Join Date: Oct 2018
Location: Switzerland
Posts: 136
Default

the whole world in low-detail and then the theaters you buy in high detail would be awsome, because it would allow for real long-range strike missions, and escorts, and maybe also for bigger multicrew aircraft. But its a dream that's far away, and not around the corner.
__________________
Louis|Dancer, foundation member of the digital swiss air force, a group of enthusiasts trying to imitate everything that has to do with swiss military aviation on dcs.
our youtube chanel:dSAF
our instagram:dSAF
If you want to join us, contact us via instagram.

my rusty pc:
Spoiler:
gpu: evga gtx 980ti watercooled
cpu: amd ryzen 5 1600
mobo: gigabyte ga-ab350 gaming
16gb ram
oculus rift cv1
warthog hotas
Silo01 is offline  
Old 03-06-2019, 01:27 PM   #9
Exorcet
Senior Member
 
Exorcet's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 2,973
Default

Quote:
Originally Posted by QuiGon View Post
Because:
1) EDGE has different limitations than the Xplane engine.
2) I don't see any real benefit to DCS gameplay where you fly missions that are limited to a specific AO, unlike a general aviation simulator like Xplane where you fly airliners around the world.

We're limited to a specific area in DCS out of necessity. The maps are small. A true WWII map would be much bigger than Normandy and we have a campaign system that can take advantage of any scale of conflict by allowing your missions to move from place to place.


I don't know why people feel like a world map is for civil sims. It's no less appropriate for combat ones.
__________________
http://i280.photobucket.com/albums/kk187/Exorcet/F-15singaturebaseACOmodifiedcomp-1.jpg
Win 10 i5-9600KF 4.6 GHz 64 GB RAM RTX2080Ti 11GB -- Win 7 64 i5-6600K 3.6 GHz 32 GB RAM GTX970 4GB -- A-10C, F-5E, Su-27, F-15C, F-14B missions in User Files
Exorcet is offline  
Old 03-06-2019, 01:40 PM   #10
cercata
Member
 
cercata's Avatar
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 414
Default

Quote:
Originally Posted by Silo01 View Post
the whole world in low-detail and then the theaters you buy in high detail would be awsome, because it would allow for real long-range strike missions, and escorts, and maybe also for bigger multicrew aircraft. But its a dream that's far away, and not around the corner.
+1

Yaeah, you could take off from Caucasus and drop bombs in Syria or Persian Gulf, a nice refuelling mission !!!
cercata is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT. The time now is 04:15 PM. vBulletin Skin by ForumMonkeys. Powered by vBulletin®.
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.