Am I flying the Turkey wrong? - ED Forums
 


Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 08-30-2019, 06:50 PM   #1
USAFMTL
Member
 
USAFMTL's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: WPAFB, Ohio
Posts: 911
Send a message via ICQ to USAFMTL
Default Am I flying the Turkey wrong?

You know I have been flight simming since Christ was a Corporal, ok not that long but ever since F-15E Strike Eagle on a C64. The reason I say that is because I cant seem to get flying the Tomcat down. Even when I pull back gentle on the stick I get into a spin. Not sure what I am doing wrong. So forget trying to dogfight in it. I can't keep it out of a spin. I watch my corner speed etc. Flat spin time. I don't have this issue with any other plane so I have got to be doing something wrong. Please advise.
__________________

US Air Force Retired, 1C371
No rank or title will ever be as important as the unit patch you wear.
USAFMTL is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2019, 07:18 PM   #2
WOPR
Member
 
WOPR's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Location: USA
Posts: 158
Default

Carrier or dirt landing? Are you watching your AoA and using DLC? I assume flaps are set and stability control is on.

It sounds like you are getting too slow. If your wings start rocking, you should do an emergency disengage of SAS ( stick paddle) and get your AoA under control.

Last edited by WOPR; 08-30-2019 at 07:30 PM.
WOPR is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2019, 07:30 PM   #3
TonyZ
Junior Member
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 63
Default

Do you have your stick curves set so you don't overcontrol it?
TonyZ is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2019, 07:36 PM   #4
Greyman
Member
 
Join Date: Nov 2016
Posts: 708
Default

yup and if you are using the default axis mappings, it might be worth making sure that there aren't any odd ones in there.
Greyman is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2019, 07:49 PM   #5
USAFMTL
Member
 
USAFMTL's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: WPAFB, Ohio
Posts: 911
Send a message via ICQ to USAFMTL
Default

I found Chuck's excellent guide and set my HOTAS to those parameters and that seem to cure most of my issues. Thank you Chuck. Next I need to looking at my airspeed better I think I am going faster than I really am and jamming myself up into a spin. Thanks for the replies.
__________________

US Air Force Retired, 1C371
No rank or title will ever be as important as the unit patch you wear.
USAFMTL is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2019, 08:04 PM   #6
Revs
Member
 
Revs's Avatar
 
Join Date: May 2018
Posts: 149
Default

Focus more on AoA, the plane will start to rattle when approaching to half(can’t remember the number) but it will always start to stall and fly funny past the same spot. So what ever speed you are flying, when your pulling Gs look at it and maintain it just bellow the half mark
__________________
Ryzen 1700 @ 3.8GHz / 32GB( 4x8 ) @ 3.2GHz / 1TB ADATA NVMe System Drive / 232GB NVMe Samsung 960 / ASUS dual RTX 2080ti / Reverb / Rift CV1 / T-16000M FCS flight pack

A10C/M2000C/F5E/SA342/Mi8/UH1H/KA50/AJS-37/FA-18C/AV-8B/F-14/Mig29/CA/SU-27
Revs is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2019, 06:12 AM   #7
Xenovia
Member
 
Xenovia's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Location: Outer Heaven
Posts: 670
Default

Quote:
Originally Posted by Revs View Post
Focus more on AoA, the plane will start to rattle when approaching to half(can’t remember the number) but it will always start to stall and fly funny past the same spot. So what ever speed you are flying, when your pulling Gs look at it and maintain it just bellow the half mark
15 units of AOA is the halfway mark.
__________________
Xenovia is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2019, 08:37 AM   #8
METEOP
Member
 
METEOP's Avatar
 
Join Date: Jan 2018
Location: Quebec, Canada
Posts: 202
Default

Are you using rudders instead of the stick for rolling at high aoa ?
__________________
METEOP

i5-6600K OC@4.5Ghz, GTX 1070 OC, 32Gb RAM, M.2 NVMe SSD
Warthog HOTAS, Saitek Rudder Pro, Trackhat Clip, 1080p projector, Custom touchscreen rig, Ikarus touchscreen panel, Voice Attack, ReShade, Simshaker Aviator
METEOP is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2019, 11:52 AM   #9
stuart666
Member
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 149
Default

Check the controls and make sure your axis are not set up on multiple controls. Its common with a new aircraft to have your pitch axis, your roll axis and rudder axis setup on numerous different controls. Failure to ensure you are set to only one control may create conflicts. For example, I seem to recall on one aircraft that ever time I pitched, it also triggered the rudders, which may be your problem.


Just a lucky guess, hope you can fix your problem.
stuart666 is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2019, 05:31 PM   #10
Eagle7907
Member
 
Join Date: Jan 2013
Location: Texas
Posts: 884
Default

I agree with all the comments above. Sounds like you may have a HOTAS/Joystick setting problem. Check that out and try again. Also, this sim is pretty realistic in controllability and design. Pulling anything above 15 is bad news and most of the time hinders ones efforts for a kill. Try doing pure pursuit instead of leading. Fly to stay behind the enemy instead of cutting ahead. She’s a great fighter once you learn her “habits”.


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
__________________
Win 10, AMD FX9590/water cooled, 32GB RAM, 250GB SSD system, 2TB HD, Warthog HOTAS, MFG rudders, Track IR 5, LG Ultrawide, Logitech Speakers w/sub, Fans, Case, cell phone, wallet, keys.....printer
Eagle7907 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT. The time now is 06:59 PM. vBulletin Skin by ForumMonkeys. Powered by vBulletin®.
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.