Performance hit with the new cockpit - ED Forums
 


Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-21-2019, 03:27 PM   #1
Hardcard
Member
 
Hardcard's Avatar
 
Join Date: May 2013
Posts: 745
Default Performance hit with the new cockpit

Love the new cockpit, but not at the cost of ~20fps.

Anyone else having performance issues with the new cockpit?

Also, is it possible to revert back to the old cockpit?
__________________
Hardcard is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2019, 03:43 PM   #2
twistking
Senior Member
 
twistking's Avatar
 
Join Date: Sep 2016
Location: Berlin
Posts: 1,132
Default

have you tried disabling the mirrors?
(also try the usual suspects: delete mods, verify/repair dcs, check drivers, delete metashaders/fxo)

reverting back is only possible if you revert back to stable branch, which still has the old cockpit.
__________________
My personal wishlist after 2 years with dcs: https://forums.eagle.ru/showthread.php?t=216873
twistking is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2019, 05:02 PM   #3
Ziptie
Senior Member
 
Join Date: Dec 2017
Location: America
Posts: 1,074
Default

I’m not noticing any mentionable hit with the mirrors flipped down.. VR user.


Cheers,

Don (callsign Ziptie)
__________________
i7 6700 @4ghz, 32GB HyperX Fury ddr4-2133 ram, GTX980, Oculus Rift CV1, 2x400 gig SSD drives (one soley for DCS OpenBeta standalone) Thrustmaster Warthog HOTAS

Airframes: A10C, F/A-18C, F-14B, FC3, Combined Arms. Terrains: Persian Gulf, Nevada NTTR
Ziptie is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2019, 10:58 PM   #4
Hardcard
Member
 
Hardcard's Avatar
 
Join Date: May 2013
Posts: 745
Default

@twistking
I always play without mirrors and delete fxo & metashaders folders after each update... those aren't the cause.

Same mission, same locations, everything is the same but the cockpit... performance is consistently down by ~20fps when compared to the old cockpit.

Also, the rest of my FF modules perform within expected parameters (40-60+ fps, depending on object count around me).

Seems like this new A10C cockpit has optimization problems, at least with AMD cards.
__________________

Last edited by Hardcard; 12-21-2019 at 11:03 PM.
Hardcard is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2019, 03:08 AM   #5
Worrazen
Senior Member
 
Join Date: Oct 2014
Location: Slovenia, Europe
Posts: 1,105
Default

If only our hardwarez would allow us to put another graphics card in there for teh mirrorz

... oh look there's another XMAS present left unopened ...

But anyway, let me think about that one, since multi-gpu setups faded as the benefits were limited and it hit all kinds of technical hurdles, there's something going on with checkered rendering method, and as DCS will be using and already is a lot more views, it's going to benefit from such a thing one that hopefully, it's not like only DCS has mirrors, but the idea I had here was kinda interesting if another GPU would for example help render the TGP and other views and it would be kinda feeded into the main GPU as passthru , if that's even possible without HW support and API (doubt it), and if it's not ready it would just send previous frame, but 1 frame of a mismatch is nothing and you would never tell the difference if your airplane is 10 meters closer to a target 5 miles away than the TGP view is showing it, and there be no those common multi-gpu issues of tearing and desync because it's another monitor inside the monitor, so whether it's out of sync or not wouldn't matter, except perhaps you might in some extreme case not see a missile early because it was 1 frame later on the mirror, again, it wouldn't matter at that point it's too close.
__________________
DCS-Setup: Win10 x64 1607, 1440p@75"32, MOBO: Asus P9X79, CPU: Intel Core i7 3820 4.0GHz, GPU: Radeon RX 480 8GB, 24 GB RAM @ 1333 Mhz, DCS on SSD Samsung 860 EVO 250GB, Saitek Cyborg X/FLY5 joystick.

Last edited by Worrazen; 12-22-2019 at 03:16 AM.
Worrazen is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2019, 01:25 PM   #6
Hardcard
Member
 
Hardcard's Avatar
 
Join Date: May 2013
Posts: 745
Default

@Worrazen

This thread is about performance problems with the new A10C cockpit, not about dual GPU implementation in DCS...

If you want to talk about that, feel free to open your own thread.
__________________
Hardcard is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2019, 04:37 PM   #7
Puma
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: London, Ontario, Canada
Posts: 319
Default

I would love to hear more feedback to confirm or deny this. I am A-10 only with a custom pit, so Im kinda committed but Im terrified to take the update based on feedback like this. ED forced it, acknowledges some issues (hud), but left no path to a resolution. Scary!!
__________________

__________________
i7-8700K, 16 GB DDR4 3600, Gigabyte Aorus Gaming 7, Gigabyte RTX 2080 Ti, 500GB Samsung Evo SSD+2x750GB RAID-0, TrackIR 5 /w clip, CRG9 49” Curved Ultrawide Flight Display+15" Touchscreen+17" Gauges display, Thrustmaster Warthog+7.5cm, Tablet CDU, Saitek Pro Combat Pedals, Custom Pit, Butt Kicker and pneumatic G-Seat
Puma is offline   Reply With Quote
Old 12-22-2019, 04:53 PM   #8
LittleTimmy
Junior Member
 
Join Date: Dec 2018
Posts: 1
Default

I'm also getting a massive performance hit. I don't have a particularly strong setup but I was able to run the old cockpit without issue at certain settings, and even better with lowered ones. Now, even those lowered settings don't stop constant stuttering for me. Kind of aggravating given I was expecting better performance instead of worse with the model being optimized.

Last edited by LittleTimmy; 12-22-2019 at 04:55 PM.
LittleTimmy is offline   Reply With Quote
Old 12-23-2019, 01:48 AM   #9
Hardcard
Member
 
Hardcard's Avatar
 
Join Date: May 2013
Posts: 745
Default

@LittleTimmy

Thanks for confirming the issue. Do you have an AMD gpu as well?

I hope ED sorts this one out, or at least provides a way for us to revert back to the old cockpit.


@Puma

I know I won't be flying the warthog while this problem exists... and it's one of my favourite modules.
__________________

Last edited by Hardcard; 12-23-2019 at 01:52 AM.
Hardcard is offline   Reply With Quote
Old 12-23-2019, 05:23 AM   #10
Ziptie
Senior Member
 
Join Date: Dec 2017
Location: America
Posts: 1,074
Default

I've noticed a performance dip as well - but not certain exactly what it is. Used to hold solid 45 FPS (VR user and only fly the A10C and F/A-18C), but now seem to be hovering around 20-30. Still manageable, as it doesn't get into "slide show" territory by any means, but certainly notice a decline now. That being said, my computer specs aren't "mega" by any means and the graphics card certainly is pulling more than it's fair share of weight. When I tested without the VR, was well above 90 FPS though - so can't really imagine what the struggle would be outside of a heavy environment and VR combo.


Cheers,

Don (callsign Ziptie)
__________________
i7 6700 @4ghz, 32GB HyperX Fury ddr4-2133 ram, GTX980, Oculus Rift CV1, 2x400 gig SSD drives (one soley for DCS OpenBeta standalone) Thrustmaster Warthog HOTAS

Airframes: A10C, F/A-18C, F-14B, FC3, Combined Arms. Terrains: Persian Gulf, Nevada NTTR
Ziptie is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT. The time now is 07:40 PM. vBulletin Skin by ForumMonkeys. Powered by vBulletin®.
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.