[INVESTIGATING] Performance Issues - Page 12 - ED Forums
 


Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-23-2020, 08:19 AM   #111
Ratcatcher
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: North Yorkshire, UK
Posts: 523
Default

Quote:
Originally Posted by Tinkickef View Post
Can confirm. Very poor performance (VR) with empty deck, just one AI AWACS launching from cat 3 at the start of a simple cold start mission.

Its like reprojection is not working. When turning hard on deck (F14) to line up with the cat, the frames drop so low that the deck crew blur.
Jeez I'm glad I didn't upgrade on the strength of my rigs performance in SC, because if your systems struggling there's simply no point!

The odd thing is that I've just read an older thread on the main SC page that’s just been resurrected from 2019, which had various comments from Wags and BigNewy stating performance on SC was good, etc. There clearly seems a discrepancy here as to what people are experiencing and is more complicated than just the "your system sucks" response some are saying to those suffering very poor performance.
__________________
Techlabs Chameleon Watercooled Gaming PC - Intel Core i7 6700K @ 4.7GHz : Samsung 950 Pro 256GB SSD, Samsung 500 gig SSD, Seagate 1TB 7200RPM Drive : MSI GeForce GTX 1080 "Founders Edition" 8192MB : 800W '80 Plus Gold' Modular Power Supply : 32GB (2x16GB) DDR4 PC4-25600C16 3200MHz : Occulus Rift S : TM Warthog : MFG Crosswind V2 : Win 10 64. PointCTRL.
Ratcatcher is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2020, 09:11 AM   #112
average_pilot
Member
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 732
Default

Quote:
Originally Posted by Ratcatcher View Post
Jeez I'm glad I didn't upgrade on the strength of my rigs performance in SC, because if your systems struggling there's simply no point!

The odd thing is that I've just read an older thread on the main SC page that’s just been resurrected from 2019, which had various comments from Wags and BigNewy stating performance on SC was good, etc. There clearly seems a discrepancy here as to what people are experiencing and is more complicated than just the "your system sucks" response some are saying to those suffering very poor performance.
It´s a bug. Most people are fine.


BTW, like I said before, turning off shadows only masks the problem because you have more graphics power available to brute force it, but doesn't solve it.

Last edited by average_pilot; 05-23-2020 at 09:15 AM.
average_pilot is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2020, 09:36 AM   #113
Ratcatcher
Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: North Yorkshire, UK
Posts: 523
Default

Quote:
Originally Posted by average_pilot View Post
It´s a bug. Most people are fine.
Yes, but that's the issue, it's a bug only affecting some people regardless of their hardware, but not others. Sounds like it's going to be a tough one to crack. But let's hope not!
__________________
Techlabs Chameleon Watercooled Gaming PC - Intel Core i7 6700K @ 4.7GHz : Samsung 950 Pro 256GB SSD, Samsung 500 gig SSD, Seagate 1TB 7200RPM Drive : MSI GeForce GTX 1080 "Founders Edition" 8192MB : 800W '80 Plus Gold' Modular Power Supply : 32GB (2x16GB) DDR4 PC4-25600C16 3200MHz : Occulus Rift S : TM Warthog : MFG Crosswind V2 : Win 10 64. PointCTRL.
Ratcatcher is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2020, 12:33 PM   #114
RAF_JAGUAR
Junior Member
 
RAF_JAGUAR's Avatar
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 77
Default

Shadows setting is the only setting that seems to have any major effect for my GTX1070. Turn shadows off, 100Fps, Flat 80, low 50, anything above that i hit 40 if its not busy. I hope it is a bug and they can fix it, but i accept the SC is a bigger model with more animations. But as soon as i "see" the SC a 60fps loss cant be right surely??
__________________
How much longer, Ops? The engine’s overheating and so am I. We either stand down or blow up. Which do you want?
RAF_JAGUAR is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2020, 01:14 PM   #115
Tinkickef
Member
 
Join Date: May 2016
Location: UK - North Yorkshire
Posts: 781
Default

Quote:
Originally Posted by Ratcatcher View Post
Yes, but that's the issue, it's a bug only affecting some people regardless of their hardware, but not others. Sounds like it's going to be a tough one to crack. But let's hope not!

I started seeing performance drops on the ground right after 2.56 dropped. I still think its something to do with the new lighting.
__________________
System spec: i9 9900K, Gigabyte Aorus Z390 Ultra motherboard, 32Gb Corsair Vengeance DDR4 3200 RAM, Corsair M.2 NVMe 1Tb Boot SSD. Seagate 1Tb Hybrid mass storage SSD. ASUS RTX2080TI Dual OC, Thermaltake Flo Riing 360mm water pumper, EVGA 850G3 PSU. HP Reverb, TM Warthog, Crosswind pedals, Buttkicker Gamer 2.
Tinkickef is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2020, 02:42 PM   #116
|DUSTY|
Member
 
|DUSTY|'s Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: AUS
Posts: 439
Default

I'm seeing a pretty huge hit my my system and setting on medium.


Anything but an empty deck is getting a bit unplayable.
__________________
i7 4770 (3.9GHz) - 32GB DDR3(1600MHz) - GeForece GTX 1050TI - 1TB 860 EVO SSD

|DUSTY| is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2020, 08:24 PM   #117
statrekmike
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: Providence RI
Posts: 574
Default

Quote:
Originally Posted by RAF_JAGUAR View Post
Shadows setting is the only setting that seems to have any major effect for my GTX1070. Turn shadows off, 100Fps, Flat 80, low 50, anything above that i hit 40 if its not busy. I hope it is a bug and they can fix it, but i accept the SC is a bigger model with more animations. But as soon as i "see" the SC a 60fps loss cant be right surely??
This is my feeling as well. I can understand that it will perform in proportion to its level of detail in the same way that older modules with lower resolution cockpits (like the Huey) tend to run a bit better than newer modules with much more complex cockpits. Still, even then, it is not a big difference. Right now, the performance drop I am seeing doesn't really seem proportional to the added model/texture complexity. It is too drastic and to specific to the superstructure to be a simple matter of not having a good enough computer (as if a i7 6700k, 32 gigs of RAM, and a GTX 1070 shouldn't be good enough anyway).

Since shadow settings seem to have the biggest impact, I suspect that there is something going wrong in that department. Hopefully ED figures out a solution soon because as thing stand right now, the Supercarrier requires a significant, frankly unacceptable drop in settings in order to run even remotely well. This would be a bit more understandable if EVERYTHING else in the sim didn't run fantastic without dropping any settings at all.

I am sorry for being so harsh. It is just a bummer to wait for something only to find that you can't really enjoy it due to a rather odd and unexplained performance drop-off. I am hardly one of those people that freaks out when something runs at 55 FPS rather than 60. I tend to be pretty forgiving in that regard. That said, something is clearly happening that goes beyond not having a good enough system. There is some kind of bug or issue that is making the shadows so costly on the Supercarrier.
statrekmike is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2020, 10:48 PM   #118
Tepnox
Junior Member
 
Tepnox's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Germany
Posts: 14
Default

Can confirm, shadows (low/med/high) have about 30-40% gpu-load impact on my GPU (RTX2070 Super) on the SC when viewing the island. Needs fixing.
__________________
Ryzen 5 3600 // M.2 Evo 970 Plus // 32 GB DDR4 // RTX 2070 S // Rift S
Tepnox is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2020, 11:27 PM   #119
imacken
Veteran
 
Join Date: Dec 2016
Location: Cornwall, UK
Posts: 4,413
Default

Same here. Shadows off is the only way to use SC in VR atm.

I’m sure things will improve.
__________________
Intel i7 8700K 5.0GHz · Palit RTX 2080 Ti OC Gaming Pro · ASUS ROG STRIX Z370-F · Acer 4K 32" XB321HK · Samsung 970 500Gb M.2 NVMe · Samsung 850 Evo 1Tb · 2Tb HDD · 32Gb Corsair Vengance 3000MHz DDR4 · Windows 10 · HOTAS Warthog · ThrustMaster TPR Pedals · TrackIR5 · TM F/A-18 Hornet Stick · 2 x Virpil WarBRD base · HP Reverb Pro · Virpil Throttle MT-50 CM2
imacken is offline   Reply With Quote
Old 05-24-2020, 05:52 AM   #120
average_pilot
Member
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 732
Default

Anyone else seeing a big difference in performance between closed and open canopy on the deck?
average_pilot is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT. The time now is 07:49 PM. vBulletin Skin by ForumMonkeys. Powered by vBulletin®.
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.