ILS Glideslope - ED Forums
 


Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 08-16-2018, 03:04 PM   #1
Rudel_chw
Senior Member
 
Join Date: Nov 2013
Location: Antofagasta, Chile
Posts: 2,228
Default ILS Glideslope

Hello,


I'm creating a set of missions for the C-101EB and got into trouble with the use of ILS. I've tried several Caucasus' Airbases (Senaki-Kolkhi, Kobuleti, Batumi and Kutaisi) and one on Nevada (Creech) and when I tune the ILS station I only get the localizer signal, but not the glideslope .. also the HSI shows a "VERT" flag (I'm using the spanish cockpit).


I've tried the ILS landing with no wind, with 7 knots headwind and also tried the runway's opposite direction but always get the VERT flag and no glideslope indicator.


Has anyone else encountered this problem?
Thanks
__________________
For work: iMac mid-2010 of 27" - Core i7 870 - 6 GB DDR3 1333 MHz - ATI HD5670 - SSD 256 GB - HDD 2 TB - macOS High Sierra
For Gaming: 27" Monitor - Ryzen 1500X - 16 GB DDR4 2400 - MSI GTX970 - SSD 384 GB - HDD 8 TB - Windows 8.1 Pro - Thrustmaster HOTAS Cougar - Oculus Rift CV1
Mobile: iPad Pro 12.9" of 128 GB
Rudel_chw is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2018, 03:55 AM   #2
Frederf
Veteran
 
Join Date: Dec 2008
Location: Campbell, CA
Posts: 3,892
Default

Check at an airport with ILS for both runway directions and look at both sides in the same flight.
Frederf is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2018, 11:46 AM   #3
Vibora
ED Testers Team
 
Vibora's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Madrid
Posts: 6,766
Default

Quote:
Originally Posted by Rudel_chw View Post
Hello,


I'm creating a set of missions for the C-101EB and got into trouble with the use of ILS. I've tried several Caucasus' Airbases (Senaki-Kolkhi, Kobuleti, Batumi and Kutaisi) and one on Nevada (Creech) and when I tune the ILS station I only get the localizer signal, but not the glideslope .. also the HSI shows a "VERT" flag (I'm using the spanish cockpit).


I've tried the ILS landing with no wind, with 7 knots headwind and also tried the runway's opposite direction but always get the VERT flag and no glideslope indicator.


Has anyone else encountered this problem?
Thanks
Unable to reproduce that issue. The ILS system works normally, there is no bug associated to it. Neither is any issue with the vertical flag of the HSI.
I'll post a screenshot that shows a working ILS.
__________________
Roberto "Vibora" Seoane
Alas Rojas




Vibora is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2018, 12:01 PM   #4
Vibora
ED Testers Team
 
Vibora's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Madrid
Posts: 6,766
Default

In the attached screenshot I'm turning to final at Batumi, the ILS is tuned with 110.3 MHz and the course is set at 119º. The CDI bar of the HSI indicates slightly right of the ILS localizer and the Glide Slope bars both on the HSI and ADI show on glide path, just slightly above it. The PAPI on the threshold indicates on glide slope (two white lights and two red lights) since it's not as precise as an ILS obviously.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screen_180817_124531.jpg
Views:	129
Size:	357.1 KB
ID:	192209  
__________________
Roberto "Vibora" Seoane
Alas Rojas




Vibora is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2018, 12:07 PM   #5
Rudel_chw
Senior Member
 
Join Date: Nov 2013
Location: Antofagasta, Chile
Posts: 2,228
Default

Thanks ... the only difference I can see, is that I'm using TACAN for getting near to the airport .. does ILS only work with VOR? I'm now at work, but will try it out later today.
__________________
For work: iMac mid-2010 of 27" - Core i7 870 - 6 GB DDR3 1333 MHz - ATI HD5670 - SSD 256 GB - HDD 2 TB - macOS High Sierra
For Gaming: 27" Monitor - Ryzen 1500X - 16 GB DDR4 2400 - MSI GTX970 - SSD 384 GB - HDD 8 TB - Windows 8.1 Pro - Thrustmaster HOTAS Cougar - Oculus Rift CV1
Mobile: iPad Pro 12.9" of 128 GB
Rudel_chw is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2018, 12:08 PM   #6
Vibora
ED Testers Team
 
Vibora's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Madrid
Posts: 6,766
Default

Regarding opposite runway direction, beware you might be using the ILS back course which only provides localizer back beam signal, you'll get no glide slope indication since the GS signal is only radiated in the direction of the main localizer beam.
__________________
Roberto "Vibora" Seoane
Alas Rojas




Vibora is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2018, 12:14 PM   #7
Vibora
ED Testers Team
 
Vibora's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Madrid
Posts: 6,766
Default

Quote:
Originally Posted by Rudel_chw View Post
Thanks ... the only difference I can see, is that I'm using TACAN for getting near to the airport .. does ILS only work with VOR? I'm now at work, but will try it out later today.
You need to choose either tuning ILS or VOR. Press the VOR/TACAN equipment selector as shown in the attached screenshot to get indication in the HSI of VOR/ILS or TACAN.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screen_180817_131053.jpg
Views:	105
Size:	438.7 KB
ID:	192210  
__________________
Roberto "Vibora" Seoane
Alas Rojas




Vibora is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2018, 07:54 PM   #8
Rudel_chw
Senior Member
 
Join Date: Nov 2013
Location: Antofagasta, Chile
Posts: 2,228
Default

Quote:
Originally Posted by Vibora View Post
You need to choose either tuning ILS or VOR. Press the VOR/TACAN equipment selector as shown in the attached screenshot to get indication in the HSI of VOR/ILS or TACAN.

Thanks a lot, I understand it better now .. what I was doing wrong was using TACAN all the way to the runway, I realize now that I've to change to VOR when I'm within range of the ILS ..


Here is a video of my training mission, when operating the system properly





Best regards.
__________________
For work: iMac mid-2010 of 27" - Core i7 870 - 6 GB DDR3 1333 MHz - ATI HD5670 - SSD 256 GB - HDD 2 TB - macOS High Sierra
For Gaming: 27" Monitor - Ryzen 1500X - 16 GB DDR4 2400 - MSI GTX970 - SSD 384 GB - HDD 8 TB - Windows 8.1 Pro - Thrustmaster HOTAS Cougar - Oculus Rift CV1
Mobile: iPad Pro 12.9" of 128 GB
Rudel_chw is offline   Reply With Quote
Old 08-18-2018, 03:14 AM   #9
Vibora
ED Testers Team
 
Vibora's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: Madrid
Posts: 6,766
Default

Nice flight!
__________________
Roberto "Vibora" Seoane
Alas Rojas




Vibora is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
c101, ils

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT. The time now is 03:26 AM. vBulletin Skin by ForumMonkeys. Powered by vBulletin®.
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.