Many many drops to Vr loading screen - ED Forums
 


Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-14-2018, 09:05 AM   #1
Count Sessine
Junior Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Copenhagen
Posts: 86
Default Long (10 sec+) drops to VR loading screen

Hi all

I'm playing the M2000 Red Flag mission on a Samsung VR headset and fx in mission 5 when the two fighter groups merge I get so many drops to loading screen that the whole thing becomes totally unplayable. My fps is around 90 so it must be a memory handling issue. It seems it happens whenever the sim has load damage models or new airplanes. Very annoying as this is a new problem that seemed to appear with the new memory manager.

Last edited by Count Sessine; 10-07-2018 at 07:27 PM.
Count Sessine is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2018, 01:01 PM   #2
Wolf8312
Member
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 662
Default

Quote:
Originally Posted by Count Sessine View Post
Hi all

I'm playing the M2000 Red Flag mission on a Samsung VR headset and fx in mission 5 when the two fighter groups merge I get so many drops to loading screen that the whole thing becomes totally unplayable. My fps is around 90 so it must be a memory handling issue. It seems it happens whenever the sim has load damage models or new airplanes. Very annoying as this is a new problem that seemed to appear with the new memory manager.

Nah not a new problem- https://forums.eagle.ru/showthread.php?t=213404


It also happens in the viggen during bombings. Used to happen in the damage model but is fixed now in that aspect. I noticed it happening too whenever the M2000 explodes, which might suggest like the viggen that its something to do with the AC's bombs.



This is a problem DCS has whenever the game loses too many frames too quickly. Its a problem with the game and I suspect too, its related to memory, as if something needs to be loaded up in game.



As mentioned in the link above it only happens the first time the game loads up so I can live with it. I have told devs about it but its an old problem, happened on my old and this new rig.
__________________
------------

ASUS ROG STRIX Z370-H,1080Ti OC edition, i7-8770k 5ghz, 1 T SSD, 16GB DDR4 3200, HTC VIVE, VKB peddals, HOTAS VPC MONGOOSE, WARTHOG throttle, Gametrix JETSEAT, Voice attack
Wolf8312 is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2018, 05:58 PM   #3
Wolf8312
Member
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 662
Default

Basically those flashes could be caused by a number of things and are more likely to occur in a campaign with a greater amount of variables. Luckily there is the mission editor so if you can work out whats wrong it can be fixed.


1. Cloud density- lower or turn off, clouds will defo cause random drops so I set them to off. Clouds flicker on and off anyway in VR.

2. Bombs. Certain kinds of weapons (I hear sam sites were doing this at one point), never noticed it with M2000 though it used to happen alot with the viggen and Mig 21 when bombs were droped.

3. Damage model, fixed on most of the modules I play but cant say for sure if there are still problems with specific modules. Few weeks ago these drops occured whenever I hit or was hit by an enemy planes fire!

4. Pilots eject (popping the canopy) is defo causing big fps drops and loading flashes, see link above for a work around, reported this one to the devs......

5. Plane crash (again module specific notice it happens with the M2000 and the viggen), might not be the crash itself but the payload exploding


I can play DCS without this ever bothering me, as I fly WW2 and helicopters but its a big reason I avoid the viggen. Havent tried jets recently.



Use the mission editor and beg the devs to look into it!


Great thing about DCS though is that the problem can often be isolated and solved for example by turning off the clouds.
__________________
------------

ASUS ROG STRIX Z370-H,1080Ti OC edition, i7-8770k 5ghz, 1 T SSD, 16GB DDR4 3200, HTC VIVE, VKB peddals, HOTAS VPC MONGOOSE, WARTHOG throttle, Gametrix JETSEAT, Voice attack
Wolf8312 is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2018, 12:08 PM   #4
Count Sessine
Junior Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Copenhagen
Posts: 86
Default

I just flew the same mission on my monitor, without VR, and I got a 100+ FPS at all times and no stutter or drops whatsoever. I really hope this is a fixeable problem because it totally ruins the VR experience.
Count Sessine is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2018, 03:14 PM   #5
Wolf8312
Member
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 662
Default

Quote:
Originally Posted by Count Sessine View Post
I just flew the same mission on my monitor, without VR, and I got a 100+ FPS at all times and no stutter or drops whatsoever. I really hope this is a fixeable problem because it totally ruins the VR experience.

Are you able to isolate exactly what is causing it? Like I say its annoying for me, but I am able to get past it by running a mission wherein I shoot down 1 of each type of WW2 plane, after each eject the stutters/flashes don't occur again on second playthrough.



And did you turn clouds off?



Also what are your system specs?
__________________
------------

ASUS ROG STRIX Z370-H,1080Ti OC edition, i7-8770k 5ghz, 1 T SSD, 16GB DDR4 3200, HTC VIVE, VKB peddals, HOTAS VPC MONGOOSE, WARTHOG throttle, Gametrix JETSEAT, Voice attack
Wolf8312 is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2018, 07:25 PM   #6
Count Sessine
Junior Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Copenhagen
Posts: 86
Default

I'm still seeing this problem. Very long (10+ seconds) drops to the loading screen when stuff starts happening in a mission: planes fire missiles, planes explode, damaged units... My FPS are good: between 45-90 at all times.

It is extra annoying that it seems to have started with the introduction of the memory manager-thing. The first 1-2 years of my DCS VR life everything just worked flawlessly

I've tried removing clouds from missions but it does not make any difference.
Count Sessine is offline   Reply With Quote
Old 10-07-2018, 07:49 PM   #7
Count Sessine
Junior Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Copenhagen
Posts: 86
Default

Ok I unplugged my Samsung WMD and went back to the HTC Viveand I can report that the problem seems to be isolated to the Samsung WMD as I'm not seeing any drops on the Vive.

I guess I'll have to live with the reduced resolution of the Vive until its fixed
Count Sessine is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT. The time now is 08:22 PM. vBulletin Skin by ForumMonkeys. Powered by vBulletin®.
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.