[CANT REPRODUCE] Performance problem in Quick Start mission Bomber Intercept - ED Forums
 


Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-10-2019, 12:23 PM   #1
Sporg
Senior Member
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 1,040
Default [CANT REPRODUCE] Performance problem in Quick Start mission Bomber Intercept

I have tried to fly the Quick Start mission Bomber Intercept

However, at the time I get near the bombers, my frame rate falls to an almost unplayable 9-12-15 FPS (otherwise around 45 FPS and up).
It seems that the FPS drops when a lot of AI action starts.
And I don't need to be nearby, even when far away again, the FPS is low.

I don't know if the problem is CPU bound, because I have tried lowering resolution to a standard 1920x1080, and tried lowering graphics settings, but the problem persists.

I am aware that I have an ageing CPU (i7 2600K @4.3 Hz), but normally it can keep up decently. RAM is 24 GB, and in game VRAM use is around 11 GB when the problem arises. GPU is a GTX1080TI, and both Windows and DCS are on SSD drives.

Does anyone else have similar problems?

EDIT: I have a screenshot with DCS system info when the FPS are low:


Last edited by Sporg; 06-10-2019 at 12:28 PM.
Sporg is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2019, 12:52 PM   #2
Sniper175
Member
 
Join Date: Feb 2018
Posts: 513
Default

Had exact same problem, this is what fixed it for me.

Dcs repair 4 times.

Delete everything out of savegames folder

Reset My Pc overclock

It was a issue when flak started that crushed the frames well which exact one above fixed it for me? I assume the repair and or delete savegames folder contents. You could just cut and paste the savegames folder contents somewhere and let dcs rebuild then paste back you controls config im sure...
__________________
I7-8700 @5GHZ, 32GB 3000MHZ RAM, 1080TI, Rift S, ODYSSEY +. SSD DRIVES, WIN10
Sniper175 is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2019, 06:15 PM   #3
Sporg
Senior Member
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 1,040
Default

Quote:
Originally Posted by Sniper175 View Post
Had exact same problem, this is what fixed it for me.

Dcs repair 4 times.

Delete everything out of savegames folder

Reset My Pc overclock

It was a issue when flak started that crushed the frames well which exact one above fixed it for me? I assume the repair and or delete savegames folder contents. You could just cut and paste the savegames folder contents somewhere and let dcs rebuild then paste back you controls config im sure...
Thanks, I'll try.
I'll start with the repair and see if that fixes it.
Sporg is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2019, 11:44 PM   #4
PitbullVicious
Member
 
PitbullVicious's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
Location: London, UK (Finnish expat)
Posts: 186
Default

I'm having same problem. Deleting Saved Games or repair don't seem to do anything.
__________________
i9-9900K @ 5.0GHz | ASUS RTX2080Ti 11GB | 32GB 3200MHz DDR4 | Asus ROG Strix Z390-E | Asus Xonar DGX 5.1 Sound Card | MS Sidewinder 2 FFB | Thrustmaster Warthog HOTAS | CH Fighter Stick Pro Throttle | MFG pedals | Track IR 5 | Oculus Rift CV1 | Buddy Fox UFC | 3 x TM Cougar MFD
PitbullVicious is offline   Reply With Quote
Old 06-17-2019, 09:34 AM   #5
rogonaut
Member
 
rogonaut's Avatar
 
Join Date: Oct 2015
Posts: 828
Default

jup its unplayable for me too
rogonaut is offline   Reply With Quote
Old 06-17-2019, 10:26 AM   #6
Vatikus
Member
 
Join Date: Aug 2016
Location: Slovenia
Posts: 535
Default

same
Vatikus is offline   Reply With Quote
Old 06-17-2019, 02:26 PM   #7
Sporg
Senior Member
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 1,040
Default

Thanks, it's nice to get confirmed that I am not alone.

I have tried and tested also.
Repairing several times, removing anything suspicious from both Saved Games and OB, turning off my FFB seat.
Nothing really helps, it goes down to the same 10-12-15 fps every time the action starts.

I have identified some possible culprits in the log file.

Most importantly this one:
2019-06-15 16:23:44.108 ERROR EFFECTS: ODCSParticleSystem: trying to set parameter for emitter that doesn't exists in shellExplosion.lua

It is recurrent,and points to the flak problem.

Then these also:
2019-06-15 09:04:39.104 ERROR DX11BACKEND: Texture /textures/b-17g_dm_fuz_main.dds is 3d but has depth == 1.
2019-06-15 09:04:39.263 ERROR DX11BACKEND: Texture /textures/p51d_damage_main_2.dds is 3d but has depth == 1.
2019-06-15 09:04:39.339 ERROR DX11BACKEND: Texture /textures/p51d_damage_main.dds is 3d but has depth == 1.

These could fit with the problem starting with the B-17s and their escorts appearing and the fight starting.

I attach one of my test logs here, but the above lines are recurrent in all of them.
There are others also, but I guess ED staff will have to look through them.
Attached Files
File Type: txt dcs (4).txt (51.0 KB, 40 views)
Sporg is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2019, 02:13 PM   #8
PitbullVicious
Member
 
PitbullVicious's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
Location: London, UK (Finnish expat)
Posts: 186
Default

Excellent investigative work Sporg. Makes this a useful bug report now
__________________
i9-9900K @ 5.0GHz | ASUS RTX2080Ti 11GB | 32GB 3200MHz DDR4 | Asus ROG Strix Z390-E | Asus Xonar DGX 5.1 Sound Card | MS Sidewinder 2 FFB | Thrustmaster Warthog HOTAS | CH Fighter Stick Pro Throttle | MFG pedals | Track IR 5 | Oculus Rift CV1 | Buddy Fox UFC | 3 x TM Cougar MFD
PitbullVicious is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2019, 10:13 PM   #9
Sporg
Senior Member
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 1,040
Default

Quote:
Originally Posted by PitbullVicious View Post
Excellent investigative work Sporg. Makes this a useful bug report now
Thanks Pitbull

I tried the mission after latest patch.
This time with a twist: I set player aircraft to be the top cover 109.
Same result: Dropping to very low fps.

Extract from log:
2019-06-22 22:01:45.246 INFO Lua: Lua CPU usage: metric: average mission loading: 1.7332 %
2019-06-22 22:01:45.246 INFO Dispatcher: loadMission Done: Сontrol passed to the player
2019-06-22 22:01:49.629 INFO TACVIEW.DLL: Recording flight data in [E:\Saved Games\Tacview\Tacview-20190623-000150-DCS-Fw190A-8 - Caucasus - Bomber Intercept (2).zip.acmi]
2019-06-22 22:02:44.560 ERROR DX11BACKEND: Texture /textures/b-17g_dm_interior_main.dds is 3d but has depth == 1.
2019-06-22 22:02:54.735 ERROR DX11BACKEND: Texture /textures/damadge elements.dds is 3d but has depth == 1.
2019-06-22 22:03:01.343 ERROR EFFECTS: ODCSParticleSystem: trying to set parameter for emitter that doesn't exists in shellExplosion.lua
2019-06-22 22:04:29.010 WARNING LOG: 494 duplicate message(s) skipped.
2019-06-22 22:04:29.010 INFO Lua: Lua CPU usage: metric: average mission execution: 6.3705 %
2019-06-22 22:04:33.258 INFO Dispatcher: Stop

Red line should say it all.


This log is attached here.
Attached Files
File Type: txt dcs.log(8).txt (52.4 KB, 37 views)
Sporg is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2019, 11:07 PM   #10
NineLine
Community Manager
 
NineLine's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: BC, Canada
Posts: 23,876
Default

I see similar errors, but I dont see the same FPS drop, has everyone tried making sure they are running a clean install, no mods whatsoever, no overclocking, all drivers updated.
__________________
Nick Grey - "I have had the privilege of flying most marks of Spit, the I, V, IX, XIV, XIX and enjoyed working with Eagle to make this simulation of the IX the 'mutt's nuts'."
Artist formerly known as SiThSpAwN
Forum RulesForum Rules Guidelines
ED Facebook PageED YouTube PageWags YouTubeMy YouTube • My Discord - NineLine #0440
**How to Report a Bug**
NineLine is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT. The time now is 12:27 AM. vBulletin Skin by ForumMonkeys. Powered by vBulletin®.
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.