GPU or CPU? - ED Forums
 


Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-22-2019, 04:24 PM   #1
silentbob11
Member
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 213
Default GPU or CPU?

as I'm about to upgrade... again... would like to know
what will have a better effect on DCS world - frame rate wise - a stronger RAMier GPU or a beefier CPU?

thanx SB11
__________________
CPU: intel Core i7 9700K ~ 3.6 GHZ , nVidia GTX970, 32GB 3200 Mhz RAM, DELL 24" LED. Windows 10
silentbob11 is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2019, 05:07 PM   #2
DeathAngel1
Member
 
DeathAngel1's Avatar
 
Join Date: Nov 2018
Posts: 526
Default

I offer you to buy new GPU...much better.
__________________
..:NAVY PILOTS ARE THE THE BEST PILOTS:..
DeathAngel1 is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2019, 05:16 PM   #3
Rudel_chw
Veteran
 
Join Date: Nov 2013
Location: Antofagasta, Chile
Posts: 4,068
Default

I've a GTX-970 too .. I would replace that item first. Its more cost effective, as replacing your CPU would require also a RAM and motherboard replacement, so it can be quite expensive.

I'm planning to replace my GTX-970 with a RTX-2060, as it's faster than a 1070ti at a lower price.
__________________
For work: iMac mid-2010 of 27" - Core i7 870 - 6 GB DDR3 1333 MHz - ATI HD5670 - SSD 256 GB - HDD 2 TB - macOS High Sierra
For Gaming: 27" Monitor - Ryzen 1500X - 32 GB DDR4 2400 - MSI GTX970 - SSD 480 GB - HDD 10 TB - Windows 8.1 Pro - Thrustmaster HOTAS Cougar - Oculus Rift CV1
Mobile: iPad Pro 12.9" of 128 GB
Rudel_chw is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2019, 05:18 PM   #4
boedha68
Senior Member
 
boedha68's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: The Netherlands
Posts: 1,592
Default

Yep. 2060 or higher.
__________________
I7-4770K(OC 4.5Ghz), 24 GB,MSI RTX 2080(OC 2070 Mhz), 2 * 500 GB SSD, 3,5 TB HDD, 55' Samsung 3d tv, Trackir 5, Logitech HD Cam, T16000M HOTAS, HP Reverb Professional, Oculus rift CV1 . All DCS modules, maps and campaigns
boedha68 is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2019, 05:32 PM   #5
silentbob11
Member
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 213
Default

Was thinking about the 2070 but I would be bummed
If It turns out that DCS is mainly CPU dipendent..
SB11
__________________
CPU: intel Core i7 9700K ~ 3.6 GHZ , nVidia GTX970, 32GB 3200 Mhz RAM, DELL 24" LED. Windows 10
silentbob11 is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2019, 05:40 PM   #6
ricktoberfest
Member
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 833
Default GPU or CPU?

I would also try over clocking your cpu into the 4Ghz range. I just upgraded my video card and while I get better details and less stuttering my frame rates didn’t change too much from before. Just more consistent.


Sent from my iPhone using Tapatalk

I3570K @ 4.5Ghz, 16Gb DDR3 @ 1600, Vega64 @1080p
ricktoberfest is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2019, 05:49 PM   #7
silentbob11
Member
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 213
Default

I would sattle for a consistent 30 fps in 3D crouded ereas like cerrier deck or furballs. Right now I get sttttuttters in these cases...
SB11
__________________
CPU: intel Core i7 9700K ~ 3.6 GHZ , nVidia GTX970, 32GB 3200 Mhz RAM, DELL 24" LED. Windows 10
silentbob11 is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2019, 06:07 PM   #8
Strikeeagle345
Senior Member
 
Strikeeagle345's Avatar
 
Join Date: Jun 2016
Location: Illinois, USA
Posts: 1,278
Default

Getting a new GPU will help, but keep in mind, DCS is very CPU dependent. So you will only get so much out of that GPU before you CPU becomes the bottle neck, and your GPU is waiting on your older CPU to feed it.
__________________

Strike
VF-41
vCVW-11
www.vcvw-11.com

i7-9700K OC 5GHz| MSI MPG Z390 GAMING PRO CARBON | 32GB DDR4 3200 | GTX 1070 | Samsung SSD | Samsung Odyssey+ VR | HOTAS Warthog
Strikeeagle345 is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2019, 06:35 PM   #9
max22
Junior Member
 
Join Date: Jul 2018
Location: Israel
Posts: 44
Default

I don't get the impression that DCS is GPU hungry, pretty basic graphics. I would go for a strong CPU, with emphasis on single core power.
max22 is offline   Reply With Quote
Old 04-22-2019, 06:51 PM   #10
silentbob11
Member
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 213
Default

Hmmm... thats an interesting take on the subject. A new CPU will cost me a new MOBO and RAM as well... thats a big load to take...
SB11
__________________
CPU: intel Core i7 9700K ~ 3.6 GHZ , nVidia GTX970, 32GB 3200 Mhz RAM, DELL 24" LED. Windows 10
silentbob11 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT. The time now is 10:25 PM. vBulletin Skin by ForumMonkeys. Powered by vBulletin®.
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.