Multiplayer crashing when in Airplane selection - ED Forums
 


Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-18-2018, 04:19 PM   #1
Rhinozherous
Member
 
Rhinozherous's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Location: Vienna
Posts: 150
Default Multiplayer crashing when in Airplane selection

Hello!

Now I have a new PC (see signature) and I thought it is capable of running DCS on Multiplayer. In singleplayer I have no problems even on nice settings. But when I login onto a server it often crashes when I click somewhere in the Airplane selection. I am not even inside the sim... so I ask myself if my specs are really to low? ^^

Or is this just a bugy Multiplayer with serious performance problems?
__________________
Rhinozherous is offline   Reply With Quote
Old 05-18-2018, 07:48 PM   #2
Rhinozherous
Member
 
Rhinozherous's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Location: Vienna
Posts: 150
Default

Disregard... I just tried to connect to the buddyspike server. I think there is just a ton of things to load, so waiting is the solution. On another server with less traffic I have no problems,
__________________
Rhinozherous is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2018, 01:09 AM   #3
BlacleyCole
Member
 
BlacleyCole's Avatar
 
Join Date: Dec 2017
Location: New Mexico
Posts: 664
Default

Add more ram
__________________
BlackeyCole 20years usaf
XP-11. Dcs 2.5OB
Acer predator laptop/ i7 7720, 2.4ghz, 32 gb ddr4 ram, 500gb ssd,1tb hdd,nvidia 1080 8gb vram
Oculus Rift with \LeapMotion.
pro Flight Trainer Puma helicopter controls and VKB Gladiator II and pedals GameTrix JetSeat, TM WartHog HOTAS and speedmaster Flight
Kneeboard maker
Voice attack with Viacom pro plugin
Sim Shaker for aviators
Wanted:
VKB Gunfighter2 Pro with Modern Combat Grip Pro and extension and VKB Twin Engine Control System
BlacleyCole is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2018, 01:26 AM   #4
feefifofum
3rd Party Developer
 
feefifofum's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Location: USA
Posts: 2,004
Default

There are indeed a ton of things to load. When you reach the role select screen, you still aren't finished yet and the program will display a "not responding" message if you start clicking around. Even though this message appears, the program has not actually crashed most of the time. If you give it a couple minutes usually you'll be good to go.
It is not at all uncommon for it to literally take 5+ minutes to load extremely complicated missions such as Blue Flag, even from an SSD, especially the first time you enter the server. Try to wait until you can scroll the mouse wheel in the role select screen and have the menu move without lag before picking a slot.
Once you pick a slot and hit fly, expect another minute or so for the cockpit of the aircraft to load in. Once it finally finishes loading and you're sitting in the jet, things should be fairly smooth. You have a perfectly acceptable PC to run DCS, even with relatively high settings.
32GB of RAM isn't a bad idea, but it probably isn't strictly necessary (and you'll still spend quite a bit of time loading.)
feefifofum is offline   Reply With Quote
Old 05-19-2018, 08:22 AM   #5
Rhinozherous
Member
 
Rhinozherous's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Location: Vienna
Posts: 150
Default

Thank you guys! I think I will add more RAM too, couldnt be a bad thing.
__________________
Rhinozherous is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT. The time now is 03:13 AM. vBulletin Skin by ForumMonkeys. Powered by vBulletin®.
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.