Engine questions: cruise - ED Forums
 


Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-29-2018, 06:37 PM   #1
Mud
Member
 
Mud's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Sweden
Posts: 488
Default Engine questions: cruise

Hey folks,

I was trying to do an endurance flight, but just before I arrived in France, something happened to my engine ... I think

I climbed to 15.000ft, then once there went to -2 boost and 2000 rpm. Speed was around 200mph, fuel pump on, temperatures low. All of the sudden the engine stopped, with fire spewing out the exhausts. The prop was still wind-milling though. Cutting the fuel stopped the flames shouting out the exhaust.

Now my questions:

1) What happened and why?
2) I tried to restart the engine, but failed. Is it possible at all to do so in this condition?

Thanks in advance for the input!

Mud
__________________

Spoiler:
W10-x64 | Asus P8Z77-V | Core i5 3570K @ 4.5Ghz | Noctua NH-D14
Corsair 32Gb 1600 @ 2133 10-12-12-20 | MSI GTX 1070 Gaming X OC
SB Audigy 2 Platinum | TM Hotas Warthog
MFG Crosswind pedals | TrackIR 5
Oculus Rift CV 1
Mud is offline   Reply With Quote
Old 01-30-2018, 11:31 AM   #2
DD_Fenrir
Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 428
Default

Odd one - you are well within RPM limits at that Boost setting...

Had you overboosted the engine prior to the endurance test, i.e. during takeoff or climb?

If taking off from cold start had you allowed sufficient time to warm up the requisite temps and reach required oil pressure?

Did you defintely spawn in with 100% fuel - on a few missions I've made Spits are being spawned with less than a full fuel loadout with no interference on my part. Be worth double checking.
DD_Fenrir is offline   Reply With Quote
Old 01-30-2018, 11:45 AM   #3
Yo-Yo
ED Team
 
Yo-Yo's Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 12,606
Default

Quote:
Originally Posted by Mud View Post
Hey folks,

I was trying to do an endurance flight, but just before I arrived in France, something happened to my engine ... I think

I climbed to 15.000ft, then once there went to -2 boost and 2000 rpm. Speed was around 200mph, fuel pump on, temperatures low. All of the sudden the engine stopped, with fire spewing out the exhausts. The prop was still wind-milling though. Cutting the fuel stopped the flames shouting out the exhaust.

Now my questions:

1) What happened and why?
2) I tried to restart the engine, but failed. Is it possible at all to do so in this condition?

Thanks in advance for the input!

Mud
What time did you fly at this rate? Did you add power to clean spark plugs time to time? The flame from exhaust pipes does not mean a fire - it is due to unburnt rich mixture from cylinders.
__________________
Ніщо так сильно не ранить мозок, як уламки скла від розбитих рожевих окулярів
There is nothing so hurtful for the brain as splinters of broken rose-coloured spectacles.
Ничто так сильно не ранит мозг, как осколки стекла от разбитых розовых очков (С) Me

Last edited by Yo-Yo; 01-30-2018 at 11:48 AM.
Yo-Yo is offline   Reply With Quote
Old 01-30-2018, 12:35 PM   #4
Mud
Member
 
Mud's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Sweden
Posts: 488
Default

I think I flew in this state for about 15 minutes. I did not add power time to time.

Bad wording on my part as it comes to the flames, I indeed assumed the flames being due to excess fuel.

Just wondering what caused it specifically and if it's possible to restart the engine mid-air in a case like this.
__________________

Spoiler:
W10-x64 | Asus P8Z77-V | Core i5 3570K @ 4.5Ghz | Noctua NH-D14
Corsair 32Gb 1600 @ 2133 10-12-12-20 | MSI GTX 1070 Gaming X OC
SB Audigy 2 Platinum | TM Hotas Warthog
MFG Crosswind pedals | TrackIR 5
Oculus Rift CV 1
Mud is offline   Reply With Quote
Old 01-30-2018, 05:32 PM   #5
Yo-Yo
ED Team
 
Yo-Yo's Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 12,606
Default

Is it repeatable or happened once?
__________________
Ніщо так сильно не ранить мозок, як уламки скла від розбитих рожевих окулярів
There is nothing so hurtful for the brain as splinters of broken rose-coloured spectacles.
Ничто так сильно не ранит мозг, как осколки стекла от разбитых розовых очков (С) Me
Yo-Yo is offline   Reply With Quote
Old 01-30-2018, 07:45 PM   #6
Mud
Member
 
Mud's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Sweden
Posts: 488
Default

I was able to reproduce it now on my first try to do so. Same parameters.
I included the track.

Best regards,

Mud
Attached Files
File Type: trk Spitfire Mud.trk (4.35 MB, 11 views)
Mud is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2018, 09:02 AM   #7
Mud
Member
 
Mud's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Sweden
Posts: 488
Default

Update: created another mission where I start of in the air at 15.000ft and I was not able to reproduce. I did notice the temperature was higher and there were no clouds set.

When I have some time, I will recreate the weather conditions as in the mission where I actually take-off and see what happens.
Mud is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2018, 10:02 AM   #8
Mud
Member
 
Mud's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Sweden
Posts: 488
Default

Nope, when starting in the air I was not able to reproduce it.
__________________

Spoiler:
W10-x64 | Asus P8Z77-V | Core i5 3570K @ 4.5Ghz | Noctua NH-D14
Corsair 32Gb 1600 @ 2133 10-12-12-20 | MSI GTX 1070 Gaming X OC
SB Audigy 2 Platinum | TM Hotas Warthog
MFG Crosswind pedals | TrackIR 5
Oculus Rift CV 1
Mud is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT. The time now is 02:55 PM. vBulletin Skin by ForumMonkeys. Powered by vBulletin®.
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.