Limiting AI weapon employment - ED Forums
 


Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-30-2020, 04:12 AM   #1
Pizzicato
Member
 
Pizzicato's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Vancouver, BC
Posts: 943
Default Limiting AI weapon employment

Hey guys,

I was having some trouble getting the AI to employ SLAMS effectively, so I created a super-simple mission - 1 F/A-18 with a pair of SLAMS versus an SA-10 site that's set to the GREEN state (i.e. not ready).

The Hornet fires both SLAMS at the target group (using the SEAD tasking and the Attack Group action), which is great. Unfortunately, it then decides to follow up with multiple strafing attacks with the cannon, which is decidedly less great.

I've tried setting the Attack Group parameters to:
  • WPN: -ASM
  • REL QTY: All
  • MAX ATTACK QTY: 1 (with the Check Box ticked)
Nothing seems to work, though. The AI always follows in after the SLAMS and goes gunzo against the SAM site.

Any ideas on how to get the AI to stick to guided missile attacks, or is this a legitimate bug?

Mission and screenshot attached.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Capture.PNG
Views:	28
Size:	59.4 KB
ID:	241314  
Attached Files
File Type: miz Test Caucasus SLAM.miz (8.7 KB, 12 views)
__________________
i7-7700K @ 4.9Ghz | 16Gb DDR4 @ 3200Mhz | MSI Z270 Gaming M7 | MSI GeForce GTX 1080ti Gaming X | Win 10 Home | Thrustmaster Warthog | MFG Crosswind pedals | Oculus Rift S

Last edited by Pizzicato; 06-30-2020 at 04:15 AM.
Pizzicato is online now   Reply With Quote
Old 06-30-2020, 06:51 AM   #2
stormridersp
Member
 
stormridersp's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 351
Default

Sometime ago I tried the "Attack Group" using a a flight of AI Apaches and couldnt get them to fire either. Perhaps "Attack Group" is just broken like most things.
__________________
B450 Gaming Pro Carbon, Ryzen 3600 @4.3GHz, 16Gb DDR4 3000MHz, GTX1070TI, CH Stuff, Oculus CV1

Wishlist:
AH-64
F-15E
F-117A
stormridersp is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2020, 04:15 PM   #3
shagrat
ED Translator
 
shagrat's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Germany
Posts: 11,434
Default

The enroute task for the group is SEAD. Now if your "Attack Group" task is finished the group AI will continue with the enroute task with what weapons remain, as described in the game manual... no bug, simply following orders.
To achieve a stand off attack only, you can either delete the enroute task - or the dirty work around - try removing the gun ammo for the AI planes.
I agree though, the concept of SEAD gun runs is not a sound one.
__________________
Shagrat

- Flying Sims since 1984 -
Win 10 | i5 7600K@4.0GHz | 32GB | GeForce GTX 1080 8GB - Acer XB280HK 28" 4k | TrackIR5 | Simshaker & Jetseat | TM HOTAS Warthog custom extension | MFG Crosswind Rudder Pedals | TM Cougar MFDs |a hand made UFC | AHCP | 2x Elgato StreamDeck (Buttons galore)
shagrat is online now   Reply With Quote
Old 06-30-2020, 04:39 PM   #4
Exorcet
Veteran
 
Exorcet's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 3,029
Default

Adding to shagrat's post (and I want to specifically second to always delete the default task), there is an option for RTB on out of ammo. You can set that option and pick the missiles. Once they are launched, the launching aircraft should turn around and go home. One thing to note is that if their weapon requires support to the target, it won't get it with this method. I know player SLAM needs guidance but I don't know how it's modeled with the AI.
__________________
http://i280.photobucket.com/albums/kk187/Exorcet/F-15singaturebaseACOmodifiedcomp-1.jpg
Win 10 i5-9600KF 4.6 GHz 64 GB RAM RTX2080Ti 11GB -- Win 7 64 i5-6600K 3.6 GHz 32 GB RAM GTX970 4GB -- A-10C, F-5E, Su-27, F-15C, F-14B, F-16C missions in User Files
Exorcet is offline   Reply With Quote
Old 06-30-2020, 05:22 PM   #5
Pizzicato
Member
 
Pizzicato's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Vancouver, BC
Posts: 943
Default

Thanks for the really clear, concise responses Shagrat and Exorcet. That's really helpful info. Much appreciated.
__________________
i7-7700K @ 4.9Ghz | 16Gb DDR4 @ 3200Mhz | MSI Z270 Gaming M7 | MSI GeForce GTX 1080ti Gaming X | Win 10 Home | Thrustmaster Warthog | MFG Crosswind pedals | Oculus Rift S
Pizzicato is online now   Reply With Quote
Old 07-01-2020, 01:24 AM   #6
Pizzicato
Member
 
Pizzicato's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Vancouver, BC
Posts: 943
Default

Just had the chance to check it out, and it worked perfectly. Thanks again, guys.
__________________
i7-7700K @ 4.9Ghz | 16Gb DDR4 @ 3200Mhz | MSI Z270 Gaming M7 | MSI GeForce GTX 1080ti Gaming X | Win 10 Home | Thrustmaster Warthog | MFG Crosswind pedals | Oculus Rift S
Pizzicato is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT. The time now is 10:07 PM. vBulletin Skin by ForumMonkeys. Powered by vBulletin®.
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.