microstick x-55 assignment - ED Forums
 


Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-25-2017, 06:20 AM   #1
SUBS17
Veteran
 
SUBS17's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: New Zealand
Posts: 3,859
Default microstick x-55 assignment

My X-55 microstick is not recognised by the sim, in the programming software it is labelled as:

Mouse X Axis
Mouse Y Axis

Is it possible for the axis to be added in the configuration I see that the option is there in config but when I select Hotas Slew A-10C and it has:

Hotas slew vertical
Hotas slew Horizontal

For FC3 F-15C I see:
axis assignment:
TDC slew Horzontal mouse
TDC slew Vertical mouse

Neither of these is recognised by DCS for the X-55 microstick, maybe whats needed is:
For TDC microstick the user just to move the microstick in order for DCS to accept it as a device input since the microstick is neither a button or axis. Is it possible for DCS to please have a microstick option in the axis assignment menu to add this part of the Hotas.
__________________
<a href=http://img.photobucket.com/albums/v452/SUBS17/2011subsRADM.jpg target=_blank>http://img.photobucket.com/albums/v4...11subsRADM.jpg</a>
SUBS17 is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2017, 07:35 AM   #2
noisy_lightning
Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: UK
Posts: 248
Default

The stick is actually a mouse, not a stick.

The only way to use it in game for anything other than mouse is to set it as bands in the saitek software and then program keys to those bands. It actually works well like this in game.
noisy_lightning is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2017, 07:43 AM   #3
birkenmoped
Member
 
birkenmoped's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Germany
Posts: 111
Default

I'm using a X-56 Rhino HOTAS and can use both micro-sticks, the one on the throttle and the one on the stick, with DCS. But I'm not using the controller software and so there is no config loaded and the micro-sticks act like normal extra axis and can be configured in DCS.

So maybe delete the mouse behavior to the micro stick in the config software will help here.

birkenmoped
birkenmoped is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2017, 12:38 PM   #4
noisy_lightning
Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: UK
Posts: 248
Default

Quote:
Originally Posted by birkenmoped View Post
I'm using a X-56 Rhino HOTAS and can use both micro-sticks, the one on the throttle and the one on the stick, with DCS. But I'm not using the controller software and so there is no config loaded and the micro-sticks act like normal extra axis and can be configured in DCS.

So maybe delete the mouse behavior to the micro stick in the config software will help here.

birkenmoped
The x56 is different,it has analogue sticks, the one on the throttle of the x55 is a mouse and only a mouse.
noisy_lightning is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2017, 12:51 PM   #5
birkenmoped
Member
 
birkenmoped's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Germany
Posts: 111
Default

Ah, I see it in the manual of the X55 Rhino. The manufacturer is calling it "mouse nipple" not something with ...stick. So you will be right. Never mind.

birkenmoped
birkenmoped is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2017, 09:09 PM   #6
SUBS17
Veteran
 
SUBS17's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: New Zealand
Posts: 3,859
Default

Quote:
Originally Posted by noisy_lightning View Post
The stick is actually a mouse, not a stick.

The only way to use it in game for anything other than mouse is to set it as bands in the saitek software and then program keys to those bands. It actually works well like this in game.
What I'd like to see is a addition to the config of DCS that has the microstick on Hotas with its own type of input detection so that people can use them. Waste of time using programming as the software is quite bad. So in DCS as I stated there is TDC slew vertical and Horizontal mouse, the reality is the one part of the Hotas is both so whats needed in DCS is microstick detection and assignment. Also neither of those work as I tried.

So for example:
TDC microstick - and then in the box you set your microstick.
__________________
<a href=http://img.photobucket.com/albums/v452/SUBS17/2011subsRADM.jpg target=_blank>http://img.photobucket.com/albums/v4...11subsRADM.jpg</a>
SUBS17 is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2019, 02:17 AM   #7
xflightest
Junior Member
 
Join Date: May 2019
Location: USA
Posts: 1
Default

Quote:
Originally Posted by noisy_lightning View Post
The stick is actually a mouse, not a stick.

The only way to use it in game for anything other than mouse is to set it as bands in the saitek software and then program keys to those bands. It actually works well like this in game.
Great! But my x56 mouse stick is not enabled. How would I program it to be the mouse pointer?
xflightest is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2019, 01:47 PM   #8
noisy_lightning
Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: UK
Posts: 248
Default

Quote:
Originally Posted by xflightest View Post
Great! But my x56 mouse stick is not enabled. How would I program it to be the mouse pointer?
Would be in the Saitek software, you right click on the programming box on the right for the specific button/switch/hat and then change its function. In this case mouse.

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk
noisy_lightning is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT. The time now is 11:40 PM. vBulletin Skin by ForumMonkeys. Powered by vBulletin®.
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.