VPC MongoosT-50CM2 Throttle = Detent yes or no? - ED Forums
 


Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-21-2019, 05:36 PM   #1
Crash
Member
 
Crash's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Germany
Posts: 268
Default VPC MongoosT-50CM2 Throttle = Detent yes or no?

Hello!


I am interested in the VPC MongoosT-50CM2 Throttle, but i need to know if it has an detent. Does anybody know it for sure?


The T-50CM1 is explicit with no detent. But no detent is a dealbreaker for me.

__________________
System Specs: AMD R5 1600x, Windows 10 64-Bit, 32GB RAM, GTX 1080, X52 Pro Throttle, Tobsen CM Kollektiv, Saitek Rudder Pedals, VPC T-50 CM2 + WarBRD Base, Oculus Rift CV1
Crash is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2019, 06:16 PM   #2
dburne
Veteran
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 7,185
Default

Quote:
Originally Posted by Crash View Post
Hello!


I am interested in the VPC MongoosT-50CM2 Throttle, but i need to know if it has an detent. Does anybody know it for sure?


The T-50CM1 is explicit with no detent. But no detent is a dealbreaker for me.

Yeah I think Virpil has moved away from detents, which I also would not get a throttle without.
__________________
Don B

EVGA Z390 Dark MB | i9 9900k CPU @ 5.2 GHz all cores | EVGA RTX 2080 Ti FTW3 Ultra | 32 GB G Skill Trident Z 3200 MHz CL14 DDR4 Ram | Corsair H150i Pro Cooler | EVGA T2 Titanium 1000w PS | Samsung 970 Pro, 970 Evo 1TB m.2 Nvme |VKB GF MK III Pro L | EVGA DG 87 Case | Rift S | Oculus Quest |
dburne is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2019, 06:48 PM   #3
Svend_Dellepude
Senior Member
 
Svend_Dellepude's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Location: Copenhagen, Denmark
Posts: 1,867
Default

Have a look here:
https://forums.eagle.ru/showthread.php?t=249484
__________________

Win10 64, Asus Maximus VIII Formula, i5 6600K, Geforce 980 GTX Ti, 32 GB Ram, Samsung EVO SSD.
Svend_Dellepude is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2019, 07:41 PM   #4
Sabre_Ewan
Junior Member
 
Join Date: Mar 2018
Location: North West England
Posts: 36
Default

Quote:
Originally Posted by Svend_Dellepude View Post
Take a look there. But bear in mind that if you're getting the new throttle, that one might not work for you. The throttle throw range has changed, so you might want a bigger detent and the dimensions could have changed.
Sabre_Ewan is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2019, 08:03 PM   #5
HC_Official
Member
 
Join Date: Nov 2018
Posts: 566
Default

for detents the answer is NO, V1 and V2 throttle had detents, no version past that has them (CM1, V3) and the new (CM2, V4) ..........

CM2, the new throttle has 70 deg of throw, all older ones has 50deg

Oh and can anyone spot another major difference between CM1 and CM2 throttles in the specs listed on the website?
__________________
Click here for Virpil Flight equipment dimensions and pictures

Click here for tutorials for using Virpil Hardware and Software
.
HC_Official is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2019, 11:14 PM   #6
Crash
Member
 
Crash's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Germany
Posts: 268
Default

Is there any kind of resistance? I am playing in VR and i can´t see the throttle. My only possibility is feeling a little resistance, before my engine overheat or my afterburner is alway on.
__________________
System Specs: AMD R5 1600x, Windows 10 64-Bit, 32GB RAM, GTX 1080, X52 Pro Throttle, Tobsen CM Kollektiv, Saitek Rudder Pedals, VPC T-50 CM2 + WarBRD Base, Oculus Rift CV1
Crash is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2019, 07:52 AM   #7
HC_Official
Member
 
Join Date: Nov 2018
Posts: 566
Default

No, resistance is pretty constant across the movement range on the non detent throttles
__________________
Click here for Virpil Flight equipment dimensions and pictures

Click here for tutorials for using Virpil Hardware and Software
.
HC_Official is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2019, 04:22 AM   #8
Zeroskills
Junior Member
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 66
Default

You can program a software detent with Virpil's configuration program. It works well if you mainly fly only one plane but if you jump around different aircraft it can be a pain.
Zeroskills is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2019, 11:33 AM   #9
HC_Official
Member
 
Join Date: Nov 2018
Posts: 566
Default

ok since no one spotted it I shall

The new CM2 throttle ......... what is missing from the product page is ......
adjustable throttle tension

All the other throttles apart from the new CM2, there is a recessed nut on the left side of the throttle you can turn which adjusts the amount of tension on the throttle handles (force required to push or pull the throttle handles forward or backward)

On the CM2 throttle you will have to remove from the mount, disassemble it (take off the bottom plate) to adjust the tension on the throttle handles, then put it back together
__________________
Click here for Virpil Flight equipment dimensions and pictures

Click here for tutorials for using Virpil Hardware and Software
.
HC_Official is offline   Reply With Quote
Old 10-25-2019, 10:46 PM   #10
///Rage
Veteran
 
///Rage's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: London, UK
Posts: 3,170
Default

Any reviews (or even announcement) of the CM2 throttle?
__________________

64th "Scorpions" Aggressor Squadron
Discord: 64th Aggressor Squadron
TS: 195.201.110.22
///Rage is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT. The time now is 05:55 AM. vBulletin Skin by ForumMonkeys. Powered by vBulletin®.
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.