[REPORTED] Fps drops when the engine is running - ED Forums
 


Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-23-2019, 01:46 PM   #1
hazzer
Member
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 448
Default [REPORTED] Fps drops when the engine is running

Hi, I have discovered an issue that persists with the FW190 A8 and the Yak-52. I have already informed nineline about this but thought a bug report would be useful.

The issue appears to be linked with shadows and when they are turned on or is possibly made worse by shadows.

On the ground with the engine off in 2D I get 190-200fps. In VR I get 60-70.
When the engine is running and prop spinning in 2D the fps drops to 120-140. In VR 25-35 fps.

If shadows are turned off the fps increased a fair amount but there is still a drop.

The issue is noticeable in Multiplayer more, If someone joins In a Yak or Anton the frame rates deteriorate and only get worse as more join in the same type.

I hope this information is useful.

Here is a video uploaded in the yak, showing the issue, the same happens in the fw190a8
https://www.youtube.com/watch?v=XkUxAPC9byQ
__________________
Asus GTX1080ti,I7-7800k, 32gb ram, SSD, Samsung Odyssey VR, MSFFB2, T-50 Throttle, Thrustmaster Rudder Pedals
hazzer is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2019, 03:20 PM   #2
amazingme
Member
 
Join Date: Nov 2014
Location: Bucharest
Posts: 861
Default

Quote:
Originally Posted by hazzer View Post
Hi, I have discovered an issue that persists with the FW190 A8 and the Yak-52. I have already informed nineline about this but thought a bug report would be useful.

The issue appears to be linked with shadows and when they are turned on or is possibly made worse by shadows.

On the ground with the engine off in 2D I get 190-200fps. In VR I get 60-70.
When the engine is running and prop spinning in 2D the fps drops to 120-140. In VR 25-35 fps.

If shadows are turned off the fps increased a fair amount but there is still a drop.

The issue is noticeable in Multiplayer more, If someone joins In a Yak or Anton the frame rates deteriorate and only get worse as more join in the same type.

I hope this information is useful.

Here is a video uploaded in the yak, showing the issue, the same happens in the fw190a8
https://www.youtube.com/watch?v=XkUxAPC9byQ
Where do I start... works as designed man.. works as designed.
__________________
Specs:
Spoiler:
Asus Z97 PRO Gamer, i7 4790K@4.6GHz, 4x8GB Kingston @2400MHz 11-13-14-32, Titan X, Creative X-Fi, 128+2x250GB SSDs, VPC T50 Throttle + G940, MFG Crosswinds, TrackIR 5 w/ pro clip, JetSeat, Win10 Pro 64-bit, Oculus Rift, 27"@1920x1080

Settings:
Spoiler:
2.1.x - Textures:High Terrain:High Civ.Traffic:Off Water:High VisRan:Low Heatblur:High Shadows:High Res:1920x1080 RoC:1024 MSAA:4x AF:16x HDR:OFF DefS: ON GCI: ON DoF:Off Lens: OFF C/G:390m Trees:1500m R:max Gamma: 1.5
amazingme is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2019, 06:15 PM   #3
hazzer
Member
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 448
Default

Quote:
Originally Posted by amazingme View Post
Where do I start... works as designed man.. works as designed.
I'm sorry I don't understand? This is already a known bug with the yak-52 and I was just making sure they was aware the Anton also has this issue. Are you saying the frame rate is supposed to drop?
__________________
Asus GTX1080ti,I7-7800k, 32gb ram, SSD, Samsung Odyssey VR, MSFFB2, T-50 Throttle, Thrustmaster Rudder Pedals
hazzer is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2019, 09:35 AM   #4
amazingme
Member
 
Join Date: Nov 2014
Location: Bucharest
Posts: 861
Default

Shadows kill the fps and I don't think it's necessarily a bug. What are your in-game settings?
__________________
Specs:
Spoiler:
Asus Z97 PRO Gamer, i7 4790K@4.6GHz, 4x8GB Kingston @2400MHz 11-13-14-32, Titan X, Creative X-Fi, 128+2x250GB SSDs, VPC T50 Throttle + G940, MFG Crosswinds, TrackIR 5 w/ pro clip, JetSeat, Win10 Pro 64-bit, Oculus Rift, 27"@1920x1080

Settings:
Spoiler:
2.1.x - Textures:High Terrain:High Civ.Traffic:Off Water:High VisRan:Low Heatblur:High Shadows:High Res:1920x1080 RoC:1024 MSAA:4x AF:16x HDR:OFF DefS: ON GCI: ON DoF:Off Lens: OFF C/G:390m Trees:1500m R:max Gamma: 1.5
amazingme is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2019, 11:48 AM   #5
hazzer
Member
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 448
Default

Quote:
Originally Posted by amazingme View Post
Shadows kill the fps and I don't think it's necessarily a bug. What are your in-game settings?
It is a bug as this does not happen with any other aircraft apart from the two mentioned above. I couldn't fly in vr for months because I thought my rig wasn't good enough. The issue still exists without VR. As I have said Nineline had already confirmed the bug for the Yak52 and I was just informing you all that it exists for the anton. Not sure why it is being disputed. I have spent a long time testing.

No other aircraft has a 30fps drop when the engine starts, which gets worse when more of the same type are added.

If you fly in a mission or server where there are no Yak52s or Antons other than yourself you probably won't see it
__________________
Asus GTX1080ti,I7-7800k, 32gb ram, SSD, Samsung Odyssey VR, MSFFB2, T-50 Throttle, Thrustmaster Rudder Pedals
hazzer is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2019, 01:58 PM   #6
grafspee
Senior Member
 
Join Date: Nov 2017
Location: Poland
Posts: 1,418
Default

I didnt notice any fps drops, but i dont use VR
__________________
grafspee is online now   Reply With Quote
Old 10-24-2019, 03:21 PM   #7
hazzer
Member
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 448
Default

Quote:
Originally Posted by grafspee View Post
I didnt notice any fps drops, but i dont use VR
Yeah without vr you don't actually notice the large drop in frame rates, it exists but I isn't critical or even noticeable unless you are looking for it!
__________________
Asus GTX1080ti,I7-7800k, 32gb ram, SSD, Samsung Odyssey VR, MSFFB2, T-50 Throttle, Thrustmaster Rudder Pedals
hazzer is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2019, 03:46 PM   #8
grafspee
Senior Member
 
Join Date: Nov 2017
Location: Poland
Posts: 1,418
Default

Quote:
Originally Posted by hazzer View Post
Yeah without vr you don't actually notice the large drop in frame rates, it exists but I isn't critical or even noticeable unless you are looking for it!
I am stable at 60 FPS so i will not notice if it drops from 200 to 180 ok
__________________
grafspee is online now   Reply With Quote
Old 10-24-2019, 09:28 PM   #9
hazzer
Member
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 448
Default

Quote:
Originally Posted by grafspee View Post
I am stable at 60 FPS so i will not notice if it drops from 200 to 180 ok
Again like I have stated it is more of an issue when flying in VR and with shadows enabled. If you are locked at 60 you won't notice this unless there are multiple fw190s.

This thread isn't really aimed at you.
__________________
Asus GTX1080ti,I7-7800k, 32gb ram, SSD, Samsung Odyssey VR, MSFFB2, T-50 Throttle, Thrustmaster Rudder Pedals
hazzer is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2019, 09:54 PM   #10
hazzer
Member
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 448
Default

I have attached 2 screenshots showing engine off and on.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Screen_191023_133736.png
Views:	77
Size:	406.6 KB
ID:	219867   Click image for larger version

Name:	Screen_191023_133653.png
Views:	80
Size:	481.3 KB
ID:	219868  
__________________
Asus GTX1080ti,I7-7800k, 32gb ram, SSD, Samsung Odyssey VR, MSFFB2, T-50 Throttle, Thrustmaster Rudder Pedals
hazzer is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT. The time now is 09:17 AM. vBulletin Skin by ForumMonkeys. Powered by vBulletin®.
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.