how to navigate waypoints - ED Forums
 


Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-23-2020, 07:33 PM   #1
mdamstel
Junior Member
 
Join Date: Feb 2019
Location: Netherlands
Posts: 17
Default how to navigate waypoints

Hi,
I am new here on DCS World. I created a short flight mission for the Huey, consisting of 3 waypoints. May goal is just to fly these waypoints and then land back on the original airfield, to practice Huey flying. However: I dont know how I can navigate these waypoints? Do they show up somehow in the Huey and how can I select succesive waypoints in-flight?


I came across this video, https://www.youtube.com/watch?v=eJwCmeuNLIY, but there is no such map in the Huey that I know of.



Regards,
Rene
mdamstel is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2020, 08:24 PM   #2
Holton181
Senior Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: Far north
Posts: 1,486
Default

Use the maps on your kneeboard and position markers (sorry I didn't remember the key mapings for them, but they both uses 'k' and possibly a modifier, look in the keyboard mapings). That and your eyes and compass, map reading skills are good to have. That is the general way I do it.
But you also have radio beacons you can tune in to, three different radios depending on what kind of beacon. All airports I believe have a beacon nearby. But you need to read the manual for this. You can find general radio navigation tutorials around the net for more advanced use.
__________________
Helicopters and Viggen
DCS 1.5.7 and OpenBeta
Win7 Pro 64bit
i7-3820 3.60GHz
P9X79 Pro
32GB
GTX 670 2GB
VG278H + a Dell
PFT Lynx
TrackIR 5
Holton181 is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2020, 07:22 AM   #3
mdamstel
Junior Member
 
Join Date: Feb 2019
Location: Netherlands
Posts: 17
Default

Quote:
Originally Posted by Holton181 View Post
Use the maps on your kneeboard and position markers (sorry I didn't remember the key mapings for them, but they both uses 'k' and possibly a modifier, look in the keyboard mapings). That and your eyes and compass, map reading skills are good to have. That is the general way I do it.
But you also have radio beacons you can tune in to, three different radios depending on what kind of beacon. All airports I believe have a beacon nearby. But you need to read the manual for this. You can find general radio navigation tutorials around the net for more advanced use.
Thanks for the quick answer. I am familiar with radio navigation although I have to train to et experience again. But: I indeed found the kneeboard, with the Waypoints on the map, bu I dont see my own aircraft on the kneeboard map. So that doesnt seem too much helpful alas.

My point is: suppose I want to place waypoints where no radio beacons are, for example waypoints to navigate between mountain peaks, how do I use them?

Or am I missing something on the kneeboard map?

I guess I am spoiled with the possibilities in Prepar3D to use EFB and Garmin GNS750 etc. :-)

Last edited by mdamstel; 01-24-2020 at 07:28 AM.
mdamstel is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2020, 09:00 AM   #4
Holton181
Senior Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: Far north
Posts: 1,486
Default

Quote:
Originally Posted by mdamstel View Post
Thanks for the quick answer. I am familiar with radio navigation although I have to train to et experience again. But: I indeed found the kneeboard, with the Waypoints on the map, bu I dont see my own aircraft on the kneeboard map. So that doesnt seem too much helpful alas.

My point is: suppose I want to place waypoints where no radio beacons are, for example waypoints to navigate between mountain peaks, how do I use them?

Or am I missing something on the kneeboard map?

I guess I am spoiled with the possibilities in Prepar3D to use EFB and Garmin GNS750 etc. :-)
You have a possibility to (manualy by key combination) mark your current position on the map with an arrow pointing your heading. I don't remember the default key combo, but it includes the 'k'. Just go into the key maping and hit 'k' + different modifiers (left/right shift/ctrl/alt) and see what's coming up. I have that command maped to one of my hotas buttons.
__________________
Helicopters and Viggen
DCS 1.5.7 and OpenBeta
Win7 Pro 64bit
i7-3820 3.60GHz
P9X79 Pro
32GB
GTX 670 2GB
VG278H + a Dell
PFT Lynx
TrackIR 5
Holton181 is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2020, 02:01 PM   #5
Ramsay
Senior Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: UK
Posts: 2,366
Default

Quote:
Originally Posted by mdamstel View Post
I guess I am spoiled with the possibilities in Prepar3D to use EFB and Garmin GNS750 etc. :-)
The 2D NS430 offers a "lite" version of a Garmin but is missing most features other than it's GPS functions i.e. radios/VLOC aren't functional and flight plans/settings can't be saved.

AFAIK most UH-1H campaigns disable the NS430 as they expect the pilot to use visual and/or radio navigation.

However it may be suitable for your own missions as it'll import your waypoints as a flight plan.



As the NS430 is missing many features compared to other sims. and has performance issues in the Persian Gulf map, I'd advise buying it in a sale (such as the current 'Luna Sale').

Note: The 2D NS430 is not compatible with VR.

Last edited by Ramsay; 01-24-2020 at 02:05 PM.
Ramsay is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2020, 09:49 AM   #6
Elor
Junior Member
 
Join Date: Feb 2018
Posts: 83
Default

Easiest way is to enable the marker for your own position in the F10 map. The Huey doesn't come with GPS or a navigation computer.
Elor is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2020, 10:41 AM   #7
vhsousa
Junior Member
 
vhsousa's Avatar
 
Join Date: Oct 2019
Location: Portugal
Posts: 75
Default

Quote:
Originally Posted by Elor View Post
Easiest way is to enable the marker for your own position in the F10 map. The Huey doesn't come with GPS or a navigation computer.
How it's done?


Thanks
__________________
vhsousa is online now   Reply With Quote
Old 01-24-2020, 11:57 AM   #8
Holton181
Senior Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: Far north
Posts: 1,486
Default

Quote:
Originally Posted by vhsousa View Post
How it's done?





Thanks
The arrow button on the top left of the screen while in F10 map.
__________________
Helicopters and Viggen
DCS 1.5.7 and OpenBeta
Win7 Pro 64bit
i7-3820 3.60GHz
P9X79 Pro
32GB
GTX 670 2GB
VG278H + a Dell
PFT Lynx
TrackIR 5
Holton181 is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2020, 06:23 PM   #9
mdamstel
Junior Member
 
Join Date: Feb 2019
Location: Netherlands
Posts: 17
Default

Quote:
Originally Posted by Holton181 View Post
The arrow button on the top left of the screen while in F10 map.

Aha, will try that.
mdamstel is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2020, 06:30 PM   #10
Holton181
Senior Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: Far north
Posts: 1,486
Default

Quote:
Originally Posted by mdamstel View Post
Aha, will try that.
But then you need to jump back and forth between map and flying, mind you. The kneeboard with the marker is used while flying. But I don't know how it looks in VR. Most important is that you find a way that suits you.
__________________
Helicopters and Viggen
DCS 1.5.7 and OpenBeta
Win7 Pro 64bit
i7-3820 3.60GHz
P9X79 Pro
32GB
GTX 670 2GB
VG278H + a Dell
PFT Lynx
TrackIR 5
Holton181 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT. The time now is 04:56 PM. vBulletin Skin by ForumMonkeys. Powered by vBulletin®.
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.