frequent stutter & freeze - Page 11 - ED Forums
 


Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-14-2017, 11:36 PM   #101
RedShoes
Member
 
Join Date: Sep 2015
Location: Nockherberg
Posts: 166
Reputation power: 3
RedShoes is on a distinguished road
Default

I was using program called LogExpert (http://logexpert.codeplex.com/) on my 2nd monitor while online mission on ACG Normandy server.
The LogExpert is basically like unix tail, which always shows you the end of the log.
This allowed me to play and as I got stutter I could see if there were some dcs.log entries written at the same time to my user\Saved Games\DCS.openalpha\Logs\dcs.log

I had once pretty bad stutter as I was approaching a low level dog fight involving a Dora and a Spit;
The log showed at this time;
Code:
00249.988 ERROR   VFS: Can't open file //models/tracer_bullet_green.edm.json.
00250.028 ERROR   VFS: Can't open file //models/tracer_bullet_white.edm.json.
00307.229 ERROR   VFS: Can't open file //models/tracer_bullet_yellow.edm.json.
00385.163 ERROR   VFS: Can't open file //models/tracer_bullet_red.edm.json.
I do not have files called like "tracer_bullet_green.edm.json" anywhere on my DCS installation.
There are files called like "tracer_bullet_green.edm" in C:\Program Files\Eagle Dynamics\DCS World 2 OpenAlpha\Bazar\World\Shapes
i.e. without the ".json" file name extension!

Is this a bug in the ED code? to be trying to read wrong files?
or is this a problem with my game installation???
Do other users see this? Do you have these files on your installation?


A bigger problem was that I had several 2-5 second game freezes.
At this time the dcs.log was appended with the following log entries;
Code:
03104.425 DEBUG   SOUNDER: create personnel/pilot.lua
03104.425 DEBUG   SOUNDER: dofile("CommonAlg.lua")
03104.425 DEBUG   SOUNDER: dofile("Tools.lua")
03104.425 DEBUG   SOUNDER: created host MAIN_16780038/main, id=219
03104.425 DEBUG   SOUNDER: created sounder MAIN_16780038 as 428
Code:
05768.052 DEBUG   SOUNDER: create personnel/pilot.lua
05768.052 DEBUG   SOUNDER: dofile("CommonAlg.lua")
05768.052 DEBUG   SOUNDER: dofile("Tools.lua")
05768.052 DEBUG   SOUNDER: created host MAIN_16784134/main, id=178
05768.052 DEBUG   SOUNDER: created sounder MAIN_16784134 as 457
...and finally a game completely froze for > 1 minute. I got disconnected from the server and the dcs.log got appended with;
Code:
06095.906 DEBUG   SOUNDER: create personnel/pilot.lua
06095.906 DEBUG   SOUNDER: dofile("CommonAlg.lua")
06095.906 DEBUG   SOUNDER: dofile("Tools.lua")
06095.906 DEBUG   SOUNDER: created host MAIN_16784390/main, id=187
06095.906 DEBUG   SOUNDER: created sounder MAIN_16784390 as 458
06095.913 INFO    NET: disconnected from server
What is this "SOUNDER"???
What can cause this what looks like being a complete re-initialisation of the sounder MAIN?
I'm getting horrible stutter or a complete game freeze as this happens.
__________________
Gigabyte Z370 Gaming 7 | i7-8700K | 32GB DDR4 3600 | GeForce GTX 1080 Ti FE | EKWB custom loop water cooling | Samsung M.2 EVO 960 500GB SSD + 2 x Crucial 250MX SSD + 4TB HD | Asus PG348Q 3440x1440 | TrackIR5 | Oculus Rift CV1 | MSFFB2 w extension + Saitek X52 Throttle + MFG Crosswind | Windows 10-64

Last edited by RedShoes; 11-14-2017 at 11:39 PM.
RedShoes is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2017, 09:57 AM   #102
RedShoes
Member
 
Join Date: Sep 2015
Location: Nockherberg
Posts: 166
Reputation power: 3
RedShoes is on a distinguished road
Default

Quote:
Originally Posted by RedShoes View Post
...
I had once pretty bad stutter as I was approaching a low level dog fight involving a Dora and a Spit;
The log showed at this time;
Code:
00249.988 ERROR   VFS: Can't open file //models/tracer_bullet_green.edm.json.
00250.028 ERROR   VFS: Can't open file //models/tracer_bullet_white.edm.json.
00307.229 ERROR   VFS: Can't open file //models/tracer_bullet_yellow.edm.json.
00385.163 ERROR   VFS: Can't open file //models/tracer_bullet_red.edm.json.
I do not have files called like "tracer_bullet_green.edm.json" anywhere on my DCS installation.
There are files called like "tracer_bullet_green.edm" in C:\Program Files\Eagle Dynamics\DCS World 2 OpenAlpha\Bazar\World\Shapes
i.e. without the ".json" file name extension!

Is this a bug in the ED code? to be trying to read wrong files?
or is this a problem with my game installation???
Do other users see this? Do you have these files on your installation?
...
little googling around resulted finding this reported bug from last February
http://https://forums.eagle.ru/showthread.php?t=183426

Any news for a fix???
__________________
Gigabyte Z370 Gaming 7 | i7-8700K | 32GB DDR4 3600 | GeForce GTX 1080 Ti FE | EKWB custom loop water cooling | Samsung M.2 EVO 960 500GB SSD + 2 x Crucial 250MX SSD + 4TB HD | Asus PG348Q 3440x1440 | TrackIR5 | Oculus Rift CV1 | MSFFB2 w extension + Saitek X52 Throttle + MFG Crosswind | Windows 10-64
RedShoes is offline   Reply With Quote
Old 11-15-2017, 10:10 AM   #103
imacken
Member
 
Join Date: Dec 2016
Location: Cornwall, UK
Posts: 744
Reputation power: 3
imacken will become famous soon enoughimacken will become famous soon enough
Default

I really wih we could get some answers to this issue. The Epsom Campaign in Normandy is unusable for me with all the freezes and stutters.
imacken is offline   Reply With Quote
Old 12-23-2017, 01:51 AM   #104
TynMahn
Junior Member
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 8
Reputation power: 0
TynMahn is on a distinguished road
Default

This is a real problem. I just bought Normandy and "upgraded" to 2.2.0 so that I could play it. I don't know if this problem is a Normandy or 2.2.0 problem but it IS a problem.

It presents for me much the same way as it does for RedShoes.

It does kind of bother me that, coming here after experiencing this and hoping to find some help, I scanned through 11 pages and several months of post and it doesn't appear that the developers have acknowledged and are working on this. Only a couple of people (not developers as far as I can see) stating that it is somehow the people who are experiencing the problem that are somehow doing something to cause it.

The developers NEED to address this. Acknowledge it, offer some solutions (real not the crap that has been doled out here), and fix it.

I am a little annoyed and dismayed that I have dropped almost $60 on a Normandy Map WWII weapons pack bundle that is basically unusable for me and I come here and don't see any indication that the people I bought them from even care about the problem.
TynMahn is offline   Reply With Quote
Old 01-11-2018, 10:40 PM   #105
Padbol
Junior Member
 
Join Date: Jan 2018
Posts: 1
Reputation power: 0
Padbol is on a distinguished road
Default

Hello,

I had the same problem as you, and it's all gone since the new Nvidia Driver (390.65).
Well I think so, I just played 1 hour with the Mi8 and the Mig15, before this new driver DCS was freezing every 20 seconds, now I can fly freely, and re-learn to fly (I qui 10 years ago )

Hope It will be the same for you!
Padbol is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT. The time now is 04:08 AM. vBulletin Skin by ForumMonkeys. Powered by vBulletin®.
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.